Frank Rijkaard
Frank Rijkaard - © Pro Shots

Frank Rijkaard: Niet meer als trainer aan de slag

24 december 2016
Het bondscoachschap van Saudi-Arabië was definitief de laatste trainersklus van Frank Rijkaard.

De voormalig coach van Oranje, Barcelona, Sparta, Galatasaray en de Saudi's geeft in gesprek met De Telegraaf aan niet meer in de dug-out terug te keren. Rijkaard was al sinds 2013 niet meer actief in de voetballerij.

Johan Cruijff
De 73-voudig international doet zijn mededeling in een fraaie ode aan Johan Cruijff. "Bij Barcelona heb ik van nabij ervaren hoe belangrijk Johan voor de club en Catalonië is geweest", aldus Rijkaard.

"Hij heeft ze trots gegeven. Door als burger zichzelf te zijn en via Barcelona als voetballer en coach een heel speciale voetbalcultuur te ontwikkelen."

Pep Guardiola
Rijkaard ziet zichzelf als een 'voorbijganger in de kathedraal die Cruijff bouwde', en die 'de deur opende voor Pep Guardiola en Luis Enrique'. "Ik vind het vooral mooi dat ik onderdeel van zo’n mooi proces ben geweest."

"Alleen zal ik het gedachtegoed van Johan niet meer vanaf het veld uitdragen. Ik ben een paar jaar geleden als trainer gestopt, omdat ik andere prioriteiten in mijn leven heb gesteld."

"Mogelijk dat ik ooit weer open sta voor een functie in het voetbal, maar dan moet ik daar volledig achter staan. Alleen zal dat niet meer als trainer zijn."

Champions League
Rijkaard won in het seizoen 2005/2006 de Champions League met Barcelona en werd tevens tweemaal landskampioen met de Blaugranas. Met het Nederlands elftal haalde hij de halve finale op het EK 2000. (FOX Sports)