Jurgen van den Goorbergh
Jurgen van den Goorbergh - © ANP

Slechte dag Nederlanders in Dakar Rally

5 januari 2017
Jurgen van den Goorbergh is tijdens de derde etappe van de Dakar Rally even buiten westen geweest.

De Brabantse motorrijder, voor de negende keer aanwezig in de woestijnrally, ging op dertig kilometer van de finish hard onderuit. Het was donderdag nog niet duidelijk of hij van start gaat in de vierde etappe.

"Ik weet nog dat ik heb geremd en hij sloeg meteen dwars. Daarna werd ik wakker tussen de stenen. Wat er nou precies aan de hand was weet ik nog niet. Ik ben echt wel even buiten westen geweest'', meldde de voormalig wegracer uit de MotoGP en 500cc bij aankomst in het bivak van San Salvador de Jujuy in Argentinië.

Auto's
Stéphane Peterhansel boekte woensdag bij de auto's zijn eerste ritzege. De voormalig motorcoureur en meervoudig eindwinnaar legde de 364 kilometer lange proef tussen San Miguel de Tucuman en San Salvador de Jujuy het beste af in zijn Peugeot.

De Fransman eindigde in de derde etappe met zijn navigator Jean Paul Cottret in een tijd van vier uur, achttien minuten en zeventien seconden.

Van Loon
De Spanjaard Carlos Sainz gaf, eveneens in een Peugeot, bijna twee minuten toe op Peterhansel. De Nederlandse deelnemers kwamen niet voor in de top twintig van het klassement.

Erik van Loon, die als negende aan de derde etappe begon, kwam circa vijftig kilometer voor de finish zonder benzine te staan. De Nederlander gaf met zijn Toyota uiteindelijk drie uur en 36 minuten toe op Peterhansel.

Negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb, die dinsdag de tweede etappe won, behield de leiding in het klassement. Sainz volgt op 42 seconden. Peterhansel moet nog ruim vier minuten goedmaken op de Fransman Loeb.

Trucks
Bij de trucks won Edouard Nikolaev de derde etappe. De Rus legde de zware klassementsproef van 199 kilometer het snelste af met zijn Kamaz.

Voor de Nederlandse truckers was het een dag om snel te vergeten. Gerard de Rooy verloor in het eerste deel van de proef veel tijd en gaf uiteindelijk 34 minuten toe, waarmee hij als achttiende eindigde.

De winnaar van 2016 kampte met een probleem met het bandensysteem van zijn Iveco Powerstar. "Daardoor liepen drie banden leeg'', vertelde De Rooy tijdens de neutralisatie van de etappe. "We zijn zes keer gestopt om die handmatig bij te pompen.''

Hans Stacey was op de vijfde plaats de beste Nederlander met een achterstand van ruim elf minuten op Nikolaev. (FOX Sports/ANP)