Gabon is dit jaar het toneel van het beste dat het Afrikaanse voetbal te bieden heeft. De Afrika Cup is vanaf zaterdag te zien op FOX Sports.

Een vooruitblik op groep A, waarin Gabon, Guinee-Bissau, Burkina Faso en Kameroen uitkomen. 

Gabon
Sterspeler: Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund)
Bondscoach: José Antonio Camacho (Spa)
FIFA-ranking: 111
Aantal deelnames: zes
Beste prestatie: kwartfinale in 1996 en 2012
Kwalificatie: Als gastland was Gabon automatisch gekwalificeerd voor de Afrika Cup. In de kwalificatie voor het WK van 2018 staat het land tweede in een poule met Ivoorkust, Mali en Marokko.

De verwachtingen in het thuisland zijn torenhoog en dat komt niet alleen doordat de Gabonezen beschikken over een spits die behoort tot de top van de wereld: Aubameyang, topscorer van de Bundesliga met zestien treffers. Bij de Azingo Nationale lopen steeds meer spelers rond die bij de Europese subtop spelen en mede daardoor hoopt Gabon op een eindzege in eigen land.

Guinee-Bissau
Sterspeler: Zezinho (Levadiakos)
Bondscoach: Baciro Candé
FIFA-ranking: 68
Aantal deelnames:
Beste prestatie: - 
Kwalificatie: Guinee-Bissau liet in de kwalificatie Congo, Zambia en Kenia achter zich en kwalificeerde zich met tien punten uit zes wedstrijden als groepshoofd voor de Afrika Cup. De eerste kwalificatie van de Djurtus (Vossen) in de geschiedenis van het land.

In de kwalificatie won Guinee-Bissau zijn wedstrijden telkens met een doelpunt verschil. Veel spelers uit het land voetballen in de eerste en tweede divisie van Portugal en een echte uitblinker ontbreekt, al is dat volgens de bondscoach juist de kracht van zijn ploeg.

Burkina Faso
Sterspeler: Bertrand Traoré (Ajax)
Bondscoach:
Paulo Duarte (Por)
FIFA-ranking: 50
Aantal deelnames: negen
Beste prestatie: finale in 2013
Kwalificatie: Burkina Faso won zijn kwalificatiegroep met Oeganda, Botswana en de Comoren. Dat kwam mede door een doelpunt van Banou Diawara, die in de laatste groepswedstrijd tegen Botswana in de 99ste minuut de winnende 2-1 tegen de touwen schoot.

Burkina Faso reist met een sterke selectie af naar Gabon, met Ajacied Bertrand Traoré als de - in Nederland - bekendste naam. Veel spelers staan onder contract in Zuid-Europa. 

Kameroen
Sterspeler: Vincent Aboubakar (Besiktas)
Bondscoach:
Hugo Broos (Bel)
FIFA-ranking:
65
Aantal deelnames
: zeventien
Beste prestatie: winnaar in 1984, 1988, 2000 en 2002
Kwalificatie: Zonder verliespartij in een groep met Zuid-Afrika, Gambia en Mauritanië kwalificeerde Kameroen zich voor de eindronde.

De Ontembare Leeuwen hadden met een veel betere selectie af kunnen reizen. Maar liefst zeven spelers, onder wie Ajacied André Onana, weigerden een uitnodiging van de Belg Hugo Broos en blijven bij hun clubs. Daardoor zijn ook spelers als Joël Matip (Liverpool) en Eric Maxim Choupo-Moting (Schalke 04) niet te bewonderen in Gabon.

Speelschema groep A
Zaterdag 14 januari, 17.00 uur: Gabon - Guinee-Bissau
Zaterdag 14 januari, 20.00 uur: Burkina Faso - Kameroen

Woensdag 18 januari, 17.00 uur: Gabon - Burkina Faso
Woensdag 18 januari, 20.00 uur: Kameroen - Guinee-Bissau

Zondag 22 januari, 20.00 uur: Kameroen - Gabon
Zondag 22 januari, 20.00 uur: Guinee-Bissau - Burkina Faso