Gijs de Jong
Gijs de Jong - © Pro Shots

KNVB overweegt Eredivisie met zestien clubs

5 januari 2017
Om de Eredivisie aantrekkelijker te maken, zouden voortaan zestien clubs moeten deelnemen aan de competitie.

Dat heeft operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB donderdag gezegd in een gesprek met NRC. Daarnaast ziet hij graag dat elk seizoen wordt afgesloten met een titelstrijd tussen de bovenste zes clubs.

Dat model zou tot meer topwedstrijden leiden. "Meer spanning, meer weerstand. Daar worden spelers beter van en de aantrekkingskracht gaat omhoog", aldus De Jong.

"Veel mensen hechten aan het huidige model met achttien clubs en 34 speelronden, maar we hebben niet de luxe om zonder argumenten aan het verleden vast te houden."

Analyse
Momenteel wordt het Nederlands voetbal volop geanalyseerd en ook de opzet van de Eredivisie komt daarbij aan bod.

Het gat met andere Europese profcompetities wordt groter en dus wil de voetbalbond het niveau van het Nederlandse voetbal omhoog brengen.

De profclubs in Nederland stemmen in mei tijdens de algemene vergadering betaald voetbal over nieuwe plannen. Dan moet er een uitgewerkt voorstel liggen.

Competitiestructuur
In het KNVB-project 'Optimalisatie competitiestructuur' worden op dit moment 24 verschillende competitiestructuren bestudeerd.

De Jong: "Mijn voorkeur heeft de variant met zestien clubs, waarbij de top zes na februari om het kampioenschap gaat spelen. Een variant kan zijn dat de onderste zes strijden om handhaving in de Eredivisie. De middelste vier maken dan bijvoorbeeld nog kans op een Europees ticket."

Volgens De Jong is de Eredivisie op zijn vroegst in het seizoen 2018-2019 aangepast. (FOX Sports/ANP)