FC Barcelona is het nieuwe jaar begonnen met een bekernederlaag.

Het elftal van trainer Luis Enrique liet zich in de achtste finales van de Copa del Rey verrassen door Athletic Bilbao, dat de wedstrijd na twee rode kaarten met negen man beëindigde: 2-1. Woensdag is de return in Barcelona.

Athletic Bilbao leidde bij rust met 2-0. Aritz Aduriz opende in de 25e minuut de score. Na balverlies van Andrès Iniesta schakelde Bilbao snel om en kon de 35-jarige Aduriz de bal bij de tweede paal binnen koppen. Vijf minuten later verdubbelde Iñaki Williams met een hoog en hard schot, net binnen het zestienmetergebied, de voorsprong.

Messi brengt spanning terug
Barcelona leek in de tweede helft orde op zaken te stellen. Lionel Messi schoot in de 52e minuut een vrije trap, via de doelman en de lat, in het doel. Toen Raúl García (74ste minuut) en Ander Iturraspe (tachtigste minuut) rood kregen en Bilbao dus met negen man verder moest, drong Barcelona verder aan. De gelijkmaker viel echter niet. Messi raakte in blessuretijd nog de paal.

FC Barcelona is titelhouder in de Spaanse beker. De Catalanen wonnen vorig seizoen in de finale van Sevilla. Een jaar eerder won Barça deze prijs ook, toen ten koste van Bilbao. (FOX Sports/ANP)