Gabon is dit jaar het toneel van het beste dat het Afrikaanse voetbal te bieden heeft. De Afrika Cup is met ingang van zaterdag te zien op FOX Sports.

Vandaag een vooruitblik op groep B, met daarin Algerije, Zimbabwe, Tunesië en Senegal.

Algerije
Sterspeler: Riyad Mahrez (Leicester City)
Bondscoach: Georges Leekens (Bel)
Plek op de FIFA-ranking: 38ste
Aantal deelnames: zestien
Beste prestatie: winnaar in 1990
Kwalificatie: Algerije kende in een groep met Ethiopië, Lesotho en de Seychellen een zeer succesvolle kwalificatie. Vijf keer werd er gewonnen en eenmaal gelijkgespeeld. De doelcijfers spraken boekdelen: 25 voor en vijf tegen.

Na twee minder succesvolle edities van de Afrika Cup hopen de Woestijnvossen zich dit jaar te herpakken en de 'African Unity Cup' voor het eerst sinds 1990 weer in de lucht te houden. De selectie lijkt een van de sterkste van het Afrikaanse continent te zijn en Riyad Mahrez en consorten maken volgens verschillende kenners grote kans om het toernooi te winnen.

Zimbabwe
Sterspeler: Knowledge Musona (Oostende)
Bondscoach: Callisto Pasuwa
Plek op de FIFA-ranking: 102ste
Aantal deelnames: een
Beste prestatie: groepsfase in 2004 en 2006
Kwalificatie: Zimbabwe overleefde een van de zwakste kwalificatiegroepen, het land was Swaziland, Guinee en Malawi de baas. Met elf punten uit zes wedstrijden eindigde de ploeg van Vitesse-speler Marvelous Nakamba als groepswinnaar.

Om de groepsfase van de Afrika Cup te overleven moet het land met drie titelkandidaten afrekenen, een lastige opgave dus. De meeste spelers van Zimbabwe spelen in de Zuid-Afrikaanse competitie, al zijn er vijf spelers, waaronder Nakamba, die de weg naar Europa hebben gevonden. 

Tunesië
Sterspeler: Aymen Abdennour (Valencia)
Bondscoach: Henryk Kasperczak (Pol)
Plek op de FIFA-ranking: 35ste
Aantal deelnames: zeventien
Beste prestatie: winnaar in 2004
Kwalificatie: Veel moeite had Tunesië niet om winnaar te worden van een kwalificatiegroep met Liberia, Djibouti en Togo: viermaal winst, een keer gelijk en een keer verlies.

In 2004 wonnen de Adelaars van Carthago ​het Afrikaanse toernooi nog, maar daarna kwam Tunesië niet verder dan de kwartfinale. In Gabon hoopt de ploeg van de Pool Henryk Kasperczak oude tijden te laten herleven. Met name de clash met buurland Algerije is een wedstrijd waar ze in Noord-Afrika even goed voor gaan zitten.

Senegal
Sterspeler: Sadio Mané (Liverpool)
Bondscoach: Aliou Cissé
Plek op de FIFA-ranking: 33ste
Aantal deelnames: dertien
Beste prestatie: tweede in 2002
Kwalificatie: Senegal presteerde het beste in de kwalificatie van alle deelnemers. In een groep met Niger, Burundi en Namibië wisten de Senegalezen elke wedstrijd te winnen. Slechts een keer gebeurde dat met minder dan twee goals verschil.

Op twee keepers na speelt de hele selectie van Senegal in Europa. En niet bij de minste clubs. Liverpool, Fenerbahçe, Lazio Roma, Napoli, Everton, West Ham United en verschillende Franse ploegen leveren spelers aan de Leeuwen van Teranga

Daarmee ziet Senegal zichzelf als een van de topfavorieten. Net als in 2002. Toen werd het land onder leiding van sterspeler El Hadji Diouf tweede. 

Speelschema groep B
Zondag 15 januari, 17.00 uur: Algerije - Zimbabwe
Zondag 15 januari, 20.00 uur: Tunesië - Senegal

Donderdag 19 januari, 17.00 uur: Algerije - Tunesië
Donderdag 19 januari, 20.00 uur: Senegal - Zimbabwe

Maandag 23 januari, 20.00 uur: Senegal - Algerije
Maandag 23 januari, 20.00 uur: Zimbabwe - Tunesië