Anicka van emden
Anicka van emden - © Pro Shots

Van Emden beëindigt haar carrière

9 januari 2017
Judoka Anicka van Emden heeft een punt gezet achter haar carrière. De dertigjarige Van Emden veroverde afgelopen zomer op de Olympische Spelen brons in de klasse tot 63 kilogram.

Met een olympische medaille op zak is de cirkel rond, schreef de judoka maandag op haar website.

"Eigenlijk was het geen heel moeilijke beslissing", aldus Van Emden. "Maar ik heb mezelf de tijd gegeven om van gedachten te veranderen. Ik heb 'gewoon' mijn gevoel gevolgd en mijn gevoel zegt al een tijdje dat de cirkel rond is nu mijn olympische droom werkelijkheid is geworden."

Van Emden veroverde eerder brons op de WK's van 2011 en 2013, bij het EK van 2011 pakte ze zilver. De geboren Haagse zorgde in Rio de Janeiro voor de enige Nederlandse judomedaille.

"Bijna 23 jaar heb ik mijn leven in het teken gezet van topprestaties op de judomat. Nu is het tijd voor nieuwe uitdagingen. Tijd voor het leven na de topsport, een leven dat ik nu mag gaan ontdekken."

In 2012 dacht Van Emden al aan stoppen nadat de judobond niet haar, maar de meer ervaren Elisabeth Willeboordse had aangewezen voor deelname aan de Spelen.

Voor Rio 2016 werd de nummer drie van het laatst EK wel geselecteerd, met brons als resultaat.

"Het is een ontzettend mooie reis geweest. Een reis waar ik, zeker de laatste vier jaar, volop van genoten heb. Na 2012 ben ik gaan beseffen dat je niet al het harde werk wat je erin stopt ook uitbetaald ziet en dat ik dus maar beter kon genieten van behaalde successen en de weg daar naartoe", aldus Van Emden.

"Het is mooi geweest. Een mooier einde van mijn judocarrière had ik me niet kunnen wensen." (FOX Sports/ANP)