Feyenoorder Karim El Ahmadi is wel opgeroepen
Feyenoorder Karim El Ahmadi is wel opgeroepen - © ANP

Afrika Cup groep C: Olifanten vechten tegen Leeuwen

12 januari 2017
Gabon is dit jaar het toneel van het beste dat het Afrikaanse voetbal te bieden heeft. De Afrika Cup is met ingang van aanstaande zaterdag te zien op FOX Sports.

Vandaag een vooruitblik op groep C, met daarin Ivoorkust, Togo, DR Congo en Marokko.

Ivoorkust
Sterspeler
: Eric Bailly (Manchester United)
Bondscoach: Michel Dussuyer (Fra)
Plek op de FIFA-ranking: 34ste
Aantal deelnames: 21
Beste prestatie: winnaar in 1992 en 2015
Kwalificatie: Een op papier makkelijke loting, maar in werkelijkheid was het dat niet voor Ivoorkust. Het land bleef ongeslagen tegen Soedan en Sierra Leone, maar won slechts eenmaal en speelde drie keer gelijk. De Olifanten hebben inmiddels afscheid genomen van de gouden lichting die het laatste toernooi won en daarvoor een tijd lang het Afrikaanse voetbal domineerde. Denk maar aan namen als Didier Drogba en Yaya Touré. Ivoorkust wil laten zien dat het land met een nieuwe generatie ook in staat is om zich tot Afrikaans beste te laten kronen.    

Togo
Sterspeler: Emmanuel Adebayor (geen club)
Bondscoach: Claude Le Roy (Fra)
Plek op de FIFA-ranking: 91ste
Aantal deelnames: zeven
Beste prestatie: kwartfinale in 2013
Kwalificatie: Togo en Oeganda zijn de twee landen die zich als beste nummers twee wisten te kwalificeren voor de Afrika Cup. Togo pakte elf punten in een groep met Liberia, Djibouti en groepswinnaar Tunesië en had daarmee twee punten minder dan de Noord-Afrikanen. De 32-jarige Emmanuel Adebayor is momenteel clubloos maar door coach Claude Le Roy toch aangewezen als aanvoerder. De oud-spits van onder meer Arsenal, Tottenham Hotspur en Manchester City hoopt met zijn land weer verder te geraken dan de groepsfase. Dat lukte Togo slechts eenmaal.  

​DR Congo
Sterspeler: Cédric Bakambu (Villarreal)
Bondscoach: Florent Ibengé
Plek op de FIFA-ranking: 47ste
Aantal deelnames: zeventien
Beste prestatie: winnaar in 1968 en 1974
Kwalificatie: De Democratische Republiek Congo kwam makkelijk door een poule met Angola, Madagaskar en de Centrale Afrikaanse Republiek. Vijf keer winst, eenmaal verlies. Congo verloor vlak voor het toernooi zijn beste speler. Everton-aanvaller Yannick Bolasie raakte geblesseerd aan zijn knie en is misschien wel een jaar uitgeschakeld. Jordan Botaka (oud-Excelsior) is wel van de partij. Tijdens de vorige editie werd het Afrikaanse land nog derde. De laatste keer dat Congo de beker won, was in 1974.  

Marokko
Sterspeler: Medhi Benatia (Juventus)
Bondscoach: Hervé Renard (Fra)
Plek op de FIFA-ranking: 57ste
Aantal deelnames: vijftien
Beste prestatie: winnaar in 1976
Kwalificatie: Marokko kwalificeerde zich makkelijk door de Kaapverdische Eilanden, Libië en Sao Tomé en Principe ver voor te blijven. Tijdens de Afrika Cup zal het Noord-Afrikaanse land het lastiger krijgen. De Marokkaanse ploeg wordt namelijk geteisterd door blessures. Daarnaast ligt bondscoach Hervé Renard onder vuur, omdat hij ondanks alle afzeggingen Ajacied Hakim Ziyech, Marokkaans Voetballer van het Jaar, maar niet selecteert. De laatste keer dat Marokko verder kwam dan de groepsfase, was in 2004. Toen werden de Leeuwen van de Atlas tweede. Feyenoorder Karim El Ahmadi zit wel bij de selectie.

Speelschema groep C
Maandag 16 januari, 17.00 uur: Ivoorkust - Togo
Maandag 16 januari, 20.00 uur: DR Congo - Marokko

Vrijdag 20 januari, 17.00 uur: Ivoorkust - DR Congo
Vrijdag 20 januari, 20.00 uur: Marokko - Togo

Dinsdag 24 januari, 20.00 uur: Marokko - Ivoorkust
Dinsdag 24 januari, 20.00 uur: Togo - DR Congo

Gerelateerd