Degradaties, overnames, financiële problemen en de een na de andere manager; de voorbije vijftien jaar waren voor Leeds United-fans vaak een ware martelgang. Inmiddels breekt de zon echter weer door op Elland Road.

The Whites binden maandagavond de strijd aan met Cambridge United in de FA Cup. Een affiche met perspectief, gezien het verschil van 52 posities op de Engelse voetbalpiramide; Leeds staat vijfde in de Championship, Cambridge negende in League Two.

Plaatsing voor de vierde ronde zou een nieuw succesje zijn in een toch al fraai seizoen. Leeds United staat momenteel vijfde, de beste klassering in elf seizoenen, waarvan drie in League One.

Verademing
De huidige voorspoed is een verademing voor hen die Leeds een warm hart toedragen, maar hun club in anderhalf decennium steeds verder zagen afglijden. In 2000/2001 bereikte de club nog de halve finale van de Champions League, maar grote financiële problemen eisten vervolgens hun tol.

Degradatie naar de Championship in 2004, degradatie naar League One in 2007; het ging van kwaad tot erger. Na de promotie naar de Championship in 2010 eindigde de club als zevende en leek de weg omhoog ingezet. Wat volgde waren achtereenvolgens een veertiende, dertiende, vijftiende, vijftiende en dertiende plaats en liefst elf trainerswisselingen.

Alles anders
Dit seizoen lijkt alles anders. In de League Cup werd Leeds pas in de kwartfinale gestuit door Liverpool. Een vergelijkbaar fraaie FA Cup-campagne zou een volgend teken zijn dat de ploeg van Garry Monk na jarenlange malheur op de weg terug is.

Al is een slag om de arm gezien de recente geschiedenis op zijn plaats. (FOX Sports)

Cambridge United - Leeds United zie je maandagavond om 20.45 LIVE op FOX Sports 2.