André Ayew
André Ayew - © Pro Shots

Afrika Cup groep D: Black Stars versus de Farao's

13 januari 2017
Gabon is dit jaar het toneel van het beste dat het Afrikaanse voetbal te bieden heeft. De Afrika Cup is met ingang van zaterdag te zien op FOX Sports.

Vandaag een vooruitblik op groep D, met daarin Ghana, Mali, Egypte, Oeganda.

Ghana
Sterspeler: André Ayew (West Ham United)
Bondscoach: Avram Grant (Isr)
Plek op FIFA-ranking: 53ste plek
Aantal deelnames: twintig
Beste prestatie: winnaar in 1963, 1965, 1978 en 1982
Kwalificatie: Ghana verloor geen wedstrijd op weg naar de Afrika Cup. In een groep met Mozambique, Rwanda en Mauritius wonnen de Ghanezen vier keer en speelde het tweemaal gelijk. Ghana is altijd een kanshebber voor de Afrikaanse titel en dat is deze editie niet anders.

De vorige vijf keer eindigden de Black Stars altijd bij de laatste vier en de laatste editie werden ze in de finale door middel van strafschoppen verslagen door Ivoorkust. Christian Atsu (oud-Vitesse) werd tijdens de vorige editie Speler van het Toernooi en is ook deze versie weer van de partij. Verder is de ploeg van Avram Grant een mix tussen vrij jonge spelers en vedettes als recordinternational Asamoah Gyan.

​Mali
Sterspeler: Bakary Sako (Crystal Palace)
Bondscoach: Alain Giresse (Fra)
Plek op FIFA-ranking: 61ste plek
Aantal deelnames: negen
Beste prestatie: tweede in 1972
Kwalificatie: Mali kende weinig tegenslagen op hun route naar de Afrika Cup. In een groep met Zuid-Soedan, Equatoriaal Guinee en Benin speelden de Adelaars een keer gelijk en wonnen ze vijfmaal. In 2012 en 2013 werden de Malinezen nog twee keer op rij derde, maar sindsdien zit het voetbal in Mali in een dip.

Grote spelers als Frédéric Kanouté hebben afscheid genomen van het elftal en echte opvolgers hebben ze nog niet gevonden in Mali. Wellicht kunnen jonge middenvelders als Adama Traoré verrassen tijdens deze editie van de Afrika Cup.

​Egypte
Sterspeler
: Mohammed Salah (AS Roma)
Bondscoach
: Héctor Cúper (Arg)
Plek op FIFA-ranking
: 36ste plek
Aantal deelnames
: 22
Beste prestatie
: winnaar in 1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008 en 2010
Kwalificatie
: Omdat Tsjaad uit de kwalificatie van de Afrika Cup werd gehaald, moest Egypte het alleen nog opnemen tegen Nigeria en Tanzania. Dat deden de Farao's naar behoren: driemaal winst, eenmaal gelijk.

De zevenvoudig winnaar van de Afrika Cup ontbrak op de vorige drie edities van het toernooi, terwijl de drie versies daarvoor allemaal nog werden gewonnen door de Egyptenaren. Aanvoerder Essam El Hadary brengt met zijn 43 jaar de gemiddelde leeftijd van de jonge groep flink omhoog. Omdat hij de vaste keeper is kwam oud-Feyenoorder Sherif Ekramy tot slechts negentien interlands. Ook dit toernooi zal Ekramy vooral de bank warm houden bij Egypte.  

Oeganda
Sterspeler
: Denis Onyango (Mamelodi Sundowns FC)
Bondscoach
: Milutin Sredojević (Ser)
Plek op FIFA-ranking
: 73ste plek
Aantal deelnames
: vijf
Beste prestatie
: tweede in 1978
Kwalificatie
: Oeganda was met Togo een van de twee landen die als beste nummer twee alsnog naar de Afrika Cup mocht.

De Kranen ​(komt van kraanvogels) hielden aan zes wedstrijden dertien punten over en plaatsten zich voor het eerst sinds 1978 weer voor de Afrika Cup. Op dat toernooi werd meteen de beste prestatie van het land neergezet: Oeganda verloor de finale van thuisland Ghana. In de groep is Standaard Luik-speler Farouk Miya het grootste talent. De 19-jarige middenvelder scoorde in zestien wedstrijden vijf keer voor Oeganda.

Speelschema groep D
Dinsdag 17 januari, 17.00 uur: Ghana - Oeganda
Dinsdag 17 januari, 20.00 uur: Mali - Egypte

Zaterdag 21 januari, 17.00 uur: Ghana - Mali
Zaterdag 21 januari, 20.00 uur: Egypte - Oeganda

Woensdag 25 januari, 20.00 uur: Egypte - Ghana
Woensdag 25 januari, 20.00 uur: Oeganda - Mali

Gerelateerd