Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo - © Pro Shots

Ronaldo ook door FIFA gekozen tot beste voetballer

9 januari 2017
Cristiano Ronaldo is maandag uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld van het jaar 2016.

De Portugees kreeg de prijs uitgereikt tijdens het gala van wereldbond FIFA in Zürich.

De sterspeler van Real Madrid versloeg in de verkiezing de Argentijn Lionel Messi (FC Barcelona) en de Fransman Antoine Griezmann (Atlético Madrid), de twee andere kanshebbers op de eretitel.

Nederlandse steun
Ronaldo kon rekenen op Nederlandse steun. Bondscoach Danny Blind en aanvoerder Arjen Robben stemden allebei op de Portugees. Namens de Nederlandse journalisten stemde sportchef van De Telegraaf Jaap de Groot ook op sterspeler van Real Madrid.

Ronaldo won vorig maand ook zijn vierde Gouden Bal. Die kreeg hij in Parijs uitgereikt door het tijdschrift France Football. De verkiezingen van de FIFA en het Franse voetbalmagazine waren dit jaar voor het eerst sinds 2009 weer van elkaar losgekoppeld.

Lloyd beste voetbalster 
De Amerikaanse voetbalster Carli Lloyd werd gekozen tot beste voetbalster van de wereld in 2016. Ze versloeg in de verkiezing de Duitse Melanie Behringer en de Braziliaanse Marta.

Dat Lloyd voor het tweede jaar op rij de prijs kreeg, was verrassend. Ze gold niet als uitgesproken favoriet omdat zij afgelopen jaar geen prijs wist te winnen met het Amerikaanse team.

Trainer van het jaar
Claudio Ranieri is trainer van het jaar geworden. De Italiaanse coach, die met Leicester City een droomseizoen beleefde en de Premier League won, kreeg de prijs uit handen van Diego Armando Maradona.

Ranieri versloeg Fernando Santos die Portugal naar de Europese titel leidde en Real Madrid-coach Zinedine Zidane die met de Madrilenen de Champions League veroverde. (FOX Sports/ANP)