Michaëlla Krajicek
Michaëlla Krajicek - © Pro Shots

Nederlands onderonsje tijdens kwalificatie Australian Open

11 januari 2017
In de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor de Australian Open zijn Michaëlla Krajicek en Quirine Lemoine aan elkaar gekoppeld. De twee Nederlandse speelsters treffen elkaar donderdag op baan vijftien in Melbourne.

Naast Krajicek en Lemoine doen nog vier tennissters uit Nederland mee aan de kwalificaties. Lesley Kerkhove treft de Servische Aleksandra Krunic, Cindy Burger stuit op de Australische Olivia Rogowska, Richel Hogenkamp speelt tegen Mona Barthel uit Duitsland en Arantxa Rus neemt het in de eerste kwalificatieronde op tegen Ana Bogdan. Alle partijen staan voor donderdag op het programma.

Kiki Bertens, de nummer 22 van de wereld, is rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi. De in Wateringen geboren tennisster bereikte woensdag de kwartfinales van het WTA-toernooi in Hobart.

Haarhuis positief
Met zes tennissters in de kwalificaties doet Nederland het minder dan de afgelopen jaren. Toen waren er nog drie of vier rechtstreeks geplaatste deelnemers, maar bondscoach Paul Haarhuis ziet geen reden tot negativisme. “Er is het afgelopen jaar niet slecht gepresteerd.”

Haarhuis is sinds september bondscoach, was al Fed Cup-captain en nu ook captain van de mannen in de Davis Cup. Hij ziet in de vooralsnog beperkte deelname in Melbourne niet per se een tendens.

“Het zit gewoon niet iedereen mee. Igo Sijsling, Thiemo de Bakker, Richèl Hogenkamp en Michaëlla Krajicek hebben te maken gehad met blessures, maar het afgelopen jaar is Kiki Bertens wel van de 100e positie naar plek 20 geklommen. En Robin Haase handhaaft zich gewoon rond plaats 60. In een moeilijk jaar, waarin veel gebeurd is buiten de baan.”

Haarhuis (50) boekte de afgelopen jaren successen met de tennissters in de Fed Cup, het afgelopen jaar werd de finale net gemist. Begin februari begint het team aan een nieuwe poging. “Ook daarom ligt mijn focus nu bij de Australian Open bij de vrouwen.” (FOX Sports/ANP)