Sarina Wiegman
Sarina Wiegman - © Pro Shots

Foppe de Haan assistent van nieuwe bondscoach Wiegman

13 januari 2017
Sarina Wiegman is vrijdag definitief aangesteld als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal.

De 47-jarige Wiegman, die sinds augustus 2014 de rol van assistent-bondscoach vervulde, tekent een contract bij de KNVB tot de zomer van 2019.

Ze volgt, zoals al eerder gemeld door FOX Sports, Arjan van der Laan op, die in december het veld moest ruimen.

De voetbalbond meldde vrijdag ook dat Foppe de Haan als assistent-bondscoach wordt toegevoegd aan de technische staf van de Oranje-voetbalsters, die zich voorbereiden op het EK in eigen land. De 73-jarige Fries was sinds de zomer al betrokken als adviseur bij het Nederlands vrouwenelftal.

Koers
"In tweeënhalf jaar als assistent-bondscoach heb ik ervaren hoe talentvol en ambitieus deze groep is", aldus Wiegman. "Vooral nu met een EK in eigen land voor de deur. We weten precies welke stappen we nog moeten zetten om te presteren op het EK en ik kijk er naar uit daar mee aan de slag te gaan."

Technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB: "Sarina Wiegman is voor ons de juiste coach om een goede prestatie op het EK neer te zetten. Met de aanstelling van Wiegman zetten we de koers voort die we voor ogen hebben met het Nederlands vrouwenteam. Zij heeft ruime ervaring met dit team, heeft de juiste instelling, de knowhow en het enthousiasme om er een succes van te maken."

Oefenduels
Wiegman kwam zelf tussen 1987 en 2001 104 keer uit voor het Nederlands vrouwenelftal, werd twee keer landskampioen en eenmaal bekerwinnaar met haar club Ter Leede en won het landskampioenschap in Amerika met de University of North Carolina.

Oranje vertrekt maandag 16 januari naar Spanje voor een tiendaags trainingskamp. Tijdens deze oefenstage speelt Nederland twee oefenwedstrijden.

Op vrijdag 20 januari treffen de voetbalvrouwen Roemenië en op dinsdag 24 januari staat het oefenduel Rusland-Nederland op het programma. (FOX Sports/ANP)