Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel - © ANP

Recordhouder Peterhansel schrijft opnieuw Dakar op zijn naam

14 januari 2017
Stéphane Peterhansel heeft de Dakar Rally voor de dertiende keer gewonnen.

De 51-jarige Franse autocoureur stelde zaterdag in de slotrit naar Buenos Aires de zege veilig. Peterhansel staat nu op zes eindzeges bij de motoren en zeven bij de auto's. Daarmee is hij recordhouder.

Land- en ploeggenoot Sébastien Loeb was zaterdag de rapste en bleef Peterhansel negentien seconden voor. Peterhansel hield in het eindklassement een voorsprong van vijf minuten en dertien seconden op Loeb over.

Tijdverlies
Donderdag dreigde Peterhansel zijn leidende positie kwijt te raken aan Loeb. Enkele uren na de finish werd hij toch nog als winnaar van de dag uitgeroepen. Peterhansel liep tijdverlies op omdat hij de gewonde Sloveense motorcoureur Simon Marcic na een aanrijding bijstond.

Peterhansel bleef bij zijn gewonde collega totdat er medische hulp kwam. De tijd die hij met die stop verloor, kreeg de uiteindelijke winnaar terug van de jury.

De Rooy derde
Trucker Gerard de Rooy eindigde als derde in de Dakar Rally. De Nederlandse titelverdediger kon zaterdag in de laatste etappe de Russen Edoeard Nikolajev en Dmitri Sotnikov niet meer bedreigen. De eindzege ging, net als in 2013, naar Nikolajev.

De Rooy verloor in de race van vrijdag bijna een kwartier op Nikolajev en begon de slotdag met veertig minuten achterstand op de klassementsleider. De 36-jarige De Rooy won de Dakar Rally bij de trucks in 2012 en 2016. (ANP)