Tatenda Mkuruva grijpt in voordat Islam Slimani (links) gevaarlijk kan worden
Tatenda Mkuruva grijpt in voordat Islam Slimani (links) gevaarlijk kan worden - © Pro Shots

Zimbabwanen stunten tegen titelfavoriet Algerije

15 januari 2017
Twee stunts in drie duels, de Afrika Cup is onvoorspelbaar als altijd. Een dag nadat Guinee-Bissau een punt pakte tegen gastland Gabon, hield Zimbabwe titelfavoriet Algerije op 2-2.

Op basis van de eerste helft een verdiend punt. De Zimbabwanen - bezig aan pas hun derde Afrika Cup-campagne, de andere zestien edities misten ze de boot - waren de betere ploeg in het Stade de Franceville.

Riyad Mahrez
Algerije kwam nog wel op voorsprong via een fraaie treffer van Riyad Mahrez, tien dagen geleden nog verkozen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar (1-0).

Doelpunten van Kudakwashe Mahachi (17de minuut) en Nyasha Mushekwi (29ste minuut) betekenden echter een 1-2 ruststand.

Algerijnse stormloop
In de tweede helft kwam als verwacht een stormloop van de Algerijnen, die met mannen als Mahrez, Islam Slimani (Leicester City), Nabil Bentaleb (Schalke 04), Yacine Brahimi (FC Porto) en Faouzi Ghoulam (Napoli) tot de titelfavorieten behoren. Maar 'The Warriors' van Zimbabwe deden hun naam lang eer aan.

Tien minuten voor tijd redde Mahrez met zijn tweede van de wedstrijd echter alsnog een punt voor Algerije (2-2). De vedette van Leicester City haalde uit van buiten de zestien en zag doelman Tatenda Mukuruva mistasten.

Geen Marvelous Nakamba
Marvelous Nakamba ontbrak bij de Zimbabwanen vanwege een schorsing. (FOX Sports)