Schaatsen
Schaatsen - © Pro Shots

Noordlaren woensdag podium van eerste marathon op natuurijs

17 januari 2017
Goed nieuws voor alle wedstrijdschaatsers in Nederland. Woensdag wordt in de Groningse plaats Noordlaren de eerste marathon op natuurijs gereden.

De liefhebbers van natuurijs moeten nog één dag geduld hebben. De vrouwen starten woensdagochtend om 10:00 uur en 60 minuten later is het de beurt aan de mannen. De schaatsbond KNSB heeft de ijsbaan in de Groningse plaats Noordlaren gekeurd en goed genoeg bevonden voor een marathon. 

De primeur gaat daarmee voorbij aan Haaksbergen, dat in de traditionele strijd om de organisatie van de eerste marathon op natuurijs aanvankelijk de beste papieren had. Coördinator marathon Willem Hut van de KNSB mat dinsdagochtend bij een inspectie echter niet de minimaal vereiste dikte van 3 centimeter en moest de ijsclub van het Overijsselse dorp teleurstellen.

Vanaf 2000 won Haaksbergen het vaakst, namelijk vijf keer. Het Drentse Veenoord viel vier keer de eer ten deel. Noordlaren is nu ook voor de vierde keer de eerste.

Schaats- en skeelerclub IJSCH uit Haaksbergen had vorig jaar de primeur. De wedstrijd werd op 19 januari verreden en gewonnen door Gary Hekman bij de mannen en Irene Schouten bij de vrouwen. (FOX Sports/ANP)