Kim Shinwook van Jeonbuk
Kim Shinwook van Jeonbuk - © Pro Shots

Aziatische bond schorst Champions League-winnaar vanwege omkoping

18 januari 2017
Het Zuid-Koreaanse Jeonbuk is door de Aziatische voetbalbond (AFC) vanwege omkoping uitgesloten van deelname aan de Aziatische Champions League in 2017.

De Koreaanse ploeg werd door de AFC bestraft vanwege een omkopingszaak uit 2013. De winnaar van 2016 kan daardoor zijn titel komend jaar niet prolongeren. Jeonbuk won het toernooi in 2006 ook al.

Een scout van de club trachtte destijds diverse scheidsrechters om te kopen. De Zuid-Koreaanse voetbalbond bestrafte de voetbalclub uit Jeonju al met een puntenaftrek van negen punten en een boete van meer dan 80.000 euro.

"Jeonbuk Hyundai Motors is uitgesloten van deelname aan de AFC van 2017 vanwege zijn indirecte invloed in het beïnvloeden van wedstrijden in de Koreaanse K-League in 2013 en 2014", aldus een statement van de AFC.

In mei werden er twee Zuid-Koreaanse scheidsrechters aangehouden. Ze hadden bedragen van rond de vijfduizend euro aangenomen van een scout van de club. De Jeonbuk-scout kreeg daarvoor een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. (FOX Sports)