Yassin Ayoub in duel met Lasse Schöne
Yassin Ayoub in duel met Lasse Schöne - © FOXSports.NL

Ajax naar angstgegner: lastigste wedstrijd van het jaar

20 januari 2017
"Ajax is bang voor ons hier." Was getekend: Yassin Ayoub, vorig seizoen nadat FC Utrecht thuis van Ajax won. Dat was, zo wist ook de middenvelder, geen toevalstreffer.

Want die angst waar Ayoub het over had, is de laatste jaren zichtbaar in de Amsterdamse lijven gekropen. De Galgenwaard is een heuse executieplaats geworden voor Ajax, dat keer op keer teleurgesteld van het veld gaat in Utrecht. Wie er ook tussen de lijnen stond, er werd niet gewonnen.

Even de cijfers op een rijtje. Ajax speelde in de afgelopen zeven seizoenen zeven keer tegen Utrecht in de Domstad. Hierin haalden de hoofdstedelingen slechts drie punten, alle drie dankzij een gelijkspel. Liefst viermaal was Utrecht de sterkste in een onderlinge ontmoeting.

Angstgegners in uitduels
Met liefst achttien verliespunten is Utrecht-uit met afstand de lastigste horde voor Ajax in de Eredivisie in de afgelopen zevenenhalf jaar. FC Twente-uit volgt op gepaste afstand met veertien verliespunten in acht duels.

Feyenoord is derde op de lijst met ‘angstgegners in uitduels’ van Ajax. PSV komt, verrassend genoeg, pas op de achtste plaats. Opvallend: Utrecht is ook de ploeg die Ajax in de Arena gedurende de laatste zevenenhalf jaar de meeste punten kostte.

Inderdaad, cijfers waarvan je, als Ajacied, zomaar bang kan worden. En cijfers die men in Amsterdam duidelijk nog niet vergeten is. Op de clubsite van Ajax werd de decepties in de Domstad nog even op een rijtje gezet. In een filmpje dat welgeteld drie minuten en 48 seconden duurde, kwamen vele tegenvallers, verspeelde voorsprongen, treurende gezichten en zelfs een dijk van een blunder - Kenneth Vermeer tijdens de knotsgekke 6-4 in 2011 - nog eens voorbij.

Het zijn niet de enige slechte berichten in aanloop naar de lastigste wedstrijd van het jaar voor Ajax. De mannen van Peter Bosz scoorden in de laatste vijf competitieduels maar één keer voor rust. Daarnaast houdt het Deense dynamiet Kasper Dolberg zijn kruit al 424 minuten droog. 

Addertje
Misschien kunnen de Amsterdammers enigszins vasthouden aan de laatste vier bezoekjes aan Utrecht. Daarin stond Ajax maar drie minuten op achterstand. Er zit echter een addertje onder het gras: mede door late treffers leverden deze wedstrijden maar drie punten op. (FOX Sports)