Zijn Afrikaanse verleden maakt het voor AZ-talent Guus Til extra aantrekkelijk om naar de Afrika Cup te kijken.

Zijn naam doet het niet bepaald vermoeden, maar de eerste jaren van zijn leven bracht de 19-jarige middenvelder door in het zuiden van Afrika.

"Ik ben vanwege het werk van mijn vader in Zambia geboren. Daarna hebben we ook in Mozambique en Namibië gewoond", aldus Til op de AZ-website.

Zambiaans feestje
"Ik was toen nog erg jong, dus ik weet er niet zo veel meer van. Maar het is daardoor wel leuk om naar de Afrika Cup te kijken. Zambia heeft het toernooi in 2012 zelfs gewonnen. Dat was wel een feestje."

De editie van dit jaar wordt wat minder goed bekeken in huize Til. "Dit jaar doen Zambia, Mozambique en Namibië niet mee, dus ik volg het niet echt meer."

Beter dan gehoopt
De jongeling hoopt in Alkmaar de goede lijn van zijn eerste seizoenshelft door te trekken. "Afgelopen zomer trainde ik mee met het eerste elftal en was mijn doel om bij de A-selectie te mogen blijven. Dat is gelukt. Inmiddels heb ik zes competitieduels op mijn naam staan. Dat is meer dan gehoopt."

"Nu wil ik meer. Het moet ook stabieler worden, want de ene week stond ik in de basis, de week erop speelde ik bij Jong AZ en vervolgens zat ik weer een keer op de bank bij het eerste."

"Daardoor kom je niet in een lekker ritme. Ik wil elke week bij de wedstrijdselectie zitten. Dat wil ik afdwingen." (FOX Sports)