Ireen Wüst
Ireen Wüst - © FOXSports.NL

Goud voor Mulder en Wüst op NK sprint

22 januari 2017
Ireen Wüst heeft als dertiger zowaar nog een gouden primeur gescoord in haar prachtige schaatsloopbaan.

De viervoudig olympisch kampioene veroverde in Thialf voor de eerste keer de titel bij het NK sprint. De kopvrouw van Justlease.nl onttroonde de tien jaar jongere titelhoudster Sanneke de Neeling.

Wüst stond na drie afstanden tweede in het klassement, op slechts 0,05 seconde van De Neeling. Op de afsluitende tweede 1.000 meter stelde de vijfvoudige wereldkampioene allround overtuigend haar eerste gouden medaille veilig op de Nederlandse sprintvierkamp. Ze zegevierde in een tijd van 1.15,76.

De Neeling reed tegen Wüst slechts de vierde tijd (1.17,43). Ze zakte daardoor naar de derde plek in het eindklassement. Anice Das veroverde zilver, nadat ze op de 1000 meter de derde tijd had neergezet (1.17,20).

Mulder
Ook Ronald Mulder won voor de eerste keer in zijn loopbaan de Nederlandse titel. De dertigjarige Zwollenaar, vorig jaar tweede bij dit NK, won het schaatstoernooi in stijl. Hij zegevierde als klassementsleider op de afsluitende 1000 meter in een tijd van 1.09,14.

Jan Smeekens, zondag negende op de 1000 meter (1.10,94), pakte zilver in de eindstand. Pim Schipper veroverde brons, op een fractie van een seconde van nummer vier Dai Dai Ntab.

Ronald Mulder mag dankzij zijn triomf in Thialf deelnemen aan het WK sprint eind februari in Calgary. Europees kampioen Kai Verbij en nummer twee Kjeld Nuis, beiden afwezig in Heerenveen, plaatsten zich al eerder voor dat toernooi. (ANP)