Samenvatting Guinee-Bissau - Burkina Faso

Scorende Traoré groepswinnaar met Burkina Faso

22 januari 2017
Ajax moet het nog een tijdje doen zonder Bertrand Traoré. Burkina Faso won zondag met 2-0 van Guinnee-Bissau en plaatste zich als groepswinnaar voor de kwartfinales op de Afrika Cup.

Met Traoré in de basis schoot Burkina Faso flitsend uit de startblokken. De Ajacied was dicht bij een snelle openingstreffer. Oog in oog met doelman Jonas Mendes schoot Traoré naast.

Niet veel later was het op schlemielige wijze toch raak. Door een misverstand in de verdediging bij Guinee-Bissau kopte Rudinilson Silva de bal richting eigen doel. Verdediger Tomás Dabó zette alles op alles om de bal nog weg te werken, maar die was al over de lijn geweest: 1-0.

Na rust zorgde Traoré voor de bevrijdende de 2-0. De buitenspeler klopte de keeper nu wel in een één-tegen-één situatie.

Kameroen
Gabon moest de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen winnen om de tegenstander te passeren en de kwartfinales te halen. Pierre-Emerick Aubameyang kreeg een grote kans in de eerste helft, maar miste.

In de tweede helft creëerde het gastland nauwelijks kansen, maar in blessuretijd leek Gabon toch te overleven. Denis Bouanga schoot op de paal en in de rebound hield keeper Fabrice Ondoa zijn doel schoon met een miraculeuze redding op een inzet van Didier Ndong.

Zo verliest de Afrika Cup het gastland en kan Borussia Dortmund de uitgeschakelde Aubameyang weer snel verwelkomen.

Kameroen neemt het in de kwartfinale op tegen Senegal. Burkina Faso hoort maandag wie de tegenstander wordt. (FOX Sports/ANP)