Tunesië heeft de laatste acht bereikt op de Afrika Cup. Doordat De Adelaars van Carthago in hun laatste duel in poule B van Zimbabwe wonnen (4-2), viel het doek voor Algerije.

Algerije gold vooraf als een van de titelkandidaten, maar strandt dus in de groepsfase. De ploeg van sterspeler Riyad Mahrez sloot af met een gelijkspel (2-2) tegen Senegal, dat vooraf al zeker was van een plaats bij de laatste acht.

In een uiterst vermakelijke eerste helft in Libreville zorgde Tunesië er rap voor dat het duel van zijn spanning werd ontdaan. Binnen 22 minuten tekenden Naim Sliti en uitblinker Youssef Msakni voor een 2-0 voorsprong. 

Vijf minuten, drie doelpunten
De laatste vijf minuten voor de rust leverden liefst drie doelpunten op. Taha Khenissi en Wahi Khazri (strafschop) maakten het kwartet vol namens Tunesië. Tussendoor punterde Knowlegde Musona de eretreffer van Zimbabwe, waar Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba een basisplaats had, op het bord.

Naast veel doelpunten vlogen de messcherpe tackles de toeschouwers om de oren. Met name Costa Nhamoinesu toonde zich een vleesgeworden zaag met vlijmscherpe aanslagen. Na rust bepaalde diens ploegmakker Tendai Ndoro de eindstand op 4-2.

Kansloze missie Algerije
Ondertussen was Algerije in Franceville bezig aan een kansloze missie. Alleen bij een zege van Zimbabwe maakten de Noord-Afrikanen nog kans op de kwartfinales.

Omdat dat resultaat al snel onmogelijk leek, werd het op papier fraaie duel van zijn glans ontdaan. Islam Slimani zorgde tweemaal voor een voorsprong van Algerije, maar Pape Diop en Moussa Sow gunden de Noord-Afrikanen geen fraai afscheid: 2-2.

Tunesië stuit in de kwartfinales op Burkina Faso. Senegal neemt het op tegen Kameroen. (FOX Sports)

Tendai Ndoro 
Tendai Ndoro