Marco van Basten
Marco van Basten - © Pro Shots

Van Basten: Kan niet zoveel met kritiek Klopp en Wenger

23 januari 2017
Marco van Basten kreeg veel kritiek op zijn voorstel buitenspel af te schaffen. De voormalig topspits kan daar weinig mee.

Van Basten wil best discussiëren met trainers als Jürgen Klopp en Arsène Wenger, die het proefballonnetje direct afschoten. Maar dan wel inhoudelijk.

"Nu roepen ze alleen dat ik gek ben, zonder duidelijke argumenten. Daar kan ik niet zoveel mee", zegt Van Basten in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Over nadenken
"Begrijp me goed: ik pleit niet voor het rigoureus afschaffen van buitenspel, zomaar opeens, maar het is wél goed om er op zijn minst over na te denken."

De Chief Officer for Technical Development bij de FIFA schiet het aangevoerde argument dat druk zetten onmogelijk wordt, direct af. "Op details zal er best wat veranderen, maar dat je geen pressie meer kunt spelen: flauwekul."

Een hoop onzin
Tegenover VI geeft Van Basten aan dat zijn woorden uit zijn verband zijn gerukt. Diverse media maakten melding van een tienstappenplan. "Ik heb een hoop onzin voorbij zien komen. Tien stappen? Waar komt dat vandaan dan?"

"Ik heb een aantal punten benoemd waar we concreet mee bezig zijn en dat zijn er geen tien. Kennelijk haalt iemand er opmerkingen uit een ver verleden bij."

IFAB
Van Basten werkt samen met de spelregelorgaan IFAB aan enkele concrete wijzigingen. "Dat gaat om een oplossing voor tijdrekken in de slotfase en het protesteren tegen scheidsrechters, een vierde wissel in de verlenging, de succesvolle proef met de videoreferee en het toestaan van elektronische apparatuur op de bank, zoals een laptop."

"Uiteindelijk bepaalt de IFAB wat ermee gaat gebeuren: ze keuren het goed of ze gaan over tot een testperiode. Over deze punten wordt begin maart een definitieve beslissing genomen." (FOX Sports)