Emmanuel Adebayor
Emmanuel Adebayor - © ANP

Clubloze Adebayor wanhoopt niet: "Gezegend met gouden genen"

24 januari 2017
Emmanuel Adebayor kijkt vol vertrouwen uit naar het laatste groepsduel in de Afrika Cup, waarin hij met Togo strijdt tegen DR Congo om een ticket voor de volgende ronde. "Op fysiek vlak kan ik nog mee in de grote competities."

Adebayor hoopt hoge ogen te gooien in Gabon. De 32-jarige clubloze aanvaller liet tijdens de wedstrijden tegen Ivoorkust (0-0) en Marokko (3-1 nederlaag) bij vlagen zien waarom hij een grote naam in het mondiale voetbal is. 

De Togolezen moeten dinsdagavond winnen van DR Congo om een ticket te bemachtigen voor de volgende ronde. "Ik kijk uit naar het laatste groepsduel en denk niet dat dit onze laatste wedstrijd in de Afrika Cup zal zijn", vertelt Adebayor op de website van de FIFA

'Tegenstanders zijn bang'
Togo-coach Claude Le Roy is blij met zijn aanvoerder. "Zijn prestaties zijn ongelooflijk", zei de Fransman. "Emmanuel is aanspeelbaar en zorgt voor veel oplossingen. Hij is zeer belangrijk en geeft ons veel vertrouwen. De tegenstanders zijn altijd bang voor hem."

De fysiek sterke spits ziet ook zijn persoonlijkheid als grote kracht. "Ik ben degene die grappen maakt wanneer het nodig is, maar ik kan ook serieus zijn wanneer daarom wordt gevraagd", legde hij uit.

Zonder contract
De 63-voudig international denkt nog steeds van waarde te kunnen zijn in de grote competities. "Ik ben ervan overtuigd dat ik nog steeds kan spelen op dat niveau. Op fysiek vlak zou ik het aankunnen. Ik ben gezegend met gouden genen." 

Adebayor vertrok afgelopen zomer bij Crystal Palace nadat zijn contract was afgelopen. Volgens de aanvaller is zijn clubloze status geen reden om in paniek te raken. 

"Waarom zou ik niet gelukkig zijn? Ik was in 2010 in Cabinda toen drie mensen werden gedood bij een aanval op de spelersbus van Togo. Ik had in een rolstoel kunnen zitten of dood kunnen zijn. Nu ben ik hier in Gabon en speel ik op de Afrika Cup. Dan ben ik gelukkig genoeg." (FOX Sports)