Feyenoord zal Karim El Ahmadi nog even moeten missen. Marokko heeft in een spectaculaire wedstrijd titelverdediger Ivoorkust met 1-0 verslagen en gaat daardoor naar de kwartfinale van de Afrika Cup. De Oranje Olifanten zijn uitgeschakeld.

Een zege zou een van de ploegen met zekerheid naar de volgende ronde brengen. Daardoor was het duel vanaf het begin zeer beladen.

Alioui
Marokko-aanvoerder Medhi Benatia bracht zijn land na acht minuten in gevaar door kostbaar balverlies te lijden rondom het eigen strafschopgebied.

Met een uiterste krachtsinspanning zorgde de Juventus-verdediger er met zijn hand voor dat Hertha BSC-aanvaller Salomon Kalou niet tot scoren kwam. Een penalty werd er niet gegeven.

Daarmee stonden de verhoudingen op scherp. Beide ploegen kregen genoeg kansen om in de eerste helft een openingstreffer te maken. Stoke City-spits Wilfried Bony zag zijn inzet voor doel worden gekeerd, Deportivo La Coruña-middenvelder Fayçal Fajr schoot een vrije trap op de lat.  

Rachid Alioui opende in de tweede helft de score op fenomenale wijze. De aanvaller van Olympique Nîmes werd in de 64ste minuut weggestuurd en liep met bal aan de voet richting het Ivoriaanse doel. Met een afstandsschot van 25 meter krulde hij de bal prachtig in de kruising: 1-0.

Ivoorkust haalde daarna alles uit de kast om de gelijkmaker te produceren, maar de Oranje Olifanten waren niet bij machte om het Marokko echt lastig te maken. Daardoor nam de titelverdediger afscheid van het toernooi.

Congo
DR Congo had weinig moeite met Togo en gaat als groepswinnaar door naar de kwartfinale.

Junior Kabananga zorgde er met zijn tweede treffer van het toernooi voor dat de volgende ronde in de eerste helft al een feit was. De aanvaller werd de diepte ingestuurd en was de Togolese doelman te snel af: 0-1.

Firmin Mubele Ndombe zorgde in de 58ste minuut voor het tweede doelpunt. Hij plukte een hoge bal uit de lucht, controleerde deze formidabel en lobde hem vervolgens over Cedric Mensah heen: 0-2.

Togo kwam terug in de wedstrijd door een doelpunt van Kodjo Laba, die op aangeven van Emmanuel Adebayor de 1-2 aantekende. Togo moest er daarna nog drie maken om de kwartfinale te halen.

Dat plan kon de prullenbak in toen Paul-Jose M'Poku in de slotfase de goal van de wedstrijd maakte. Hij schoot een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied snoeihard via de onderkant van de lat binnen: 1-3.

Groepswinnaar
DR Congo is met zeven punten groepswinnaar, Marokko is tweede met zes punten. Ivoorkust moet naar huis als nummer drie met slechts twee punten en Togo neemt met een punt afscheid. (FOX Sports)