Brad Jones verdedigt tegen Vitesse 'gewoon' het Feyenoord-doel. De Rotterdammers maken dus - voorlopig - geen gebruik van een 'bekerdoelman', zoals Ajax en PSV. De statistieken geven Giovanni van Bronckhorst echter gelijk.

"Jones geeft ons iets extra's", zei Van Bronckhorst voorafgaand aan de bekerclash in Arnhem. Dat blijkt. Met de 34-jarige Australiër onder de lat is het aantal tegentreffers voor Feyenoord gehalveerd.

Jones moet gemiddeld 0,6 keer per wedstrijd vissen, Kenneth Vermeer boog gemiddeld 1,2 keer per duel geslagen het hoofd.

Clean sheets
Het aantal keren dat de nul wordt gehouden is dan ook exponentieel gestegen sinds de gedwongen keeperswissel bij Feyenoord.

Jones houdt in meer dan de helft van de wedstrijden zijn doel schoon, in 56 procent van de gevallen om precies te zijn. Vermeer kan daar bij lange na niet aan tippen met een clean sheet in 33 procent van zijn duels.

Ook wat betreft het aantal reddingen per negentig minuten - 2,8 om 2,1 - en het percentage van 'schoten op doel die gekeerd worden' - 82 procent om 63 procent - steekt Jones zijn net weer fitte rivaal de loef af.

Jones vs Vermeer

Jones Vermeer
Wedstrijden 18 64
Minuten 1620 5760
Tegengoals 11 76
Tegengoals
per 90 min
0.6 1.2
Reddingen 51 134
Reddingen
per 90 min
2.8 2.1
Reddingspercentage 82% 63%
Clean sheets 10 21
Clean sheets
percentage
56% 33%

Opvallend verschil
Natuurlijk is een doelman deels afhankelijk van de verdedigers vóór hem, hoeveel schoten op doel die toestaan en - vooral - vanuit welke positie op het veld. Maar ook met dat in ogenschouw is het verschil opvallend groot.

Uitzicht op speeltijd
Van Bronckhorst gaf aan dat Vermeer binnenkort weer een wedstrijd zal keepen, omdat de 31-jarige Amsterdammer 'zijn stappen zet' nu hij weer volop kan trainen na een zware achillespeesblessure.

Maar de trainer weet ook dat - te - gehaast te werk gaan daarbij geenszins geboden is, met Jones op doel. (FOX Sports)