SC Cambuur gaat maar door met stunten in de KNVB Beker. Na de uitschakeling van Ajax in de achtste finales, knikkerden de Leeuwarders nu finalist van vorig jaar FC Utrecht uit het toernooi op een onvergetelijke avond.

Een historische beslissing van arbiter Pol van Boekel, die na het zien van de beelden op een speciaal tv-scherm aan de rand van het veld de aan FC Utrecht gegeven strafschop terugdraaide, bleek bepalend.

Videoref
SC Cambuur profiteerde twaalf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd van het allereerste gebruik van deze zogenaamde on field review.

Van Boekel wees eerst resoluut naar de stip, maar na een call van de videoreferee in het oor van de arbiter, besloot de leidsman het moment terug te kijken.

Vervolgens werd de beslissing, overigens volkomen terecht, ongedaan gemaakt. Want niet alleen werd er geen hands gemaakt, Utrecht-aanvaller Sébastien Haller maakte zich ook nog eens schuldig aan gevaarlijk spel. Een vrije trap voor Cambuur was het resultaat, een wereld van verschil dus.

Om het historische voetbalmoment heen ontspon zich een heerlijk bekergevecht, waarin Utrecht scoorde via Ramon Leeuwin en Giovanni Troupée en Cambuur doel trof uit een (volkomen terechte) strafschop van Erik Bakker en via Ajax-beul Martijn Barto.

De thuisploeg kreeg daarna enorme kansen via onder anderen Kristoffer Peterson, Haller, Sofyan Armabat en Richairo Zivkovic, maar die waren niet aan de Utrecht-spelers besteed.

Een prachtige vrije trap van Xander Houtkoop zeilde in het slot bijna het doel in, maar Utrecht-doelman David Jensen bracht net zo mooi redding. Cambuur piepte en kraakte, maar hield het vol tot en met de penalty's.

Peterson
Die namen de bezoekers net iets beter dan de Domstedelingen. Leeuwin, ex-Cambuur, miste door hard over te schieten, meteen na hem faalden ook Houtkoop en Utrecht-aanvoerder Willem Janssen (lat).

Farshad Noor miste voor Cambuur op matchpoint. Daardoor bleef Utrecht even in leven, maar Peterson slaagde er niet in de negende (!) strafschop voor de gastheren te benutten. Daardoor kon Jamiro Monteiro het vonnis alsnog vellen: 6-7.

De Leeuwarders staan voor het eerst in de geschiedenis in de halve finale van de KNVB Beker. Zo kreeg deze toch al historische avond een passend extra unicum cadeau. (FOX Sports)