Asamoah Gyan
Asamoah Gyan - © ANP

Dubbele dreun Ghanezen: Gyan valt uit tijdens nederlaag

25 januari 2017
Ghana verspeelde tegen Egypte op de valreep de eerste plaats in groep D (1-0 nederlaag), maar het chagrijn bij de Ghanezen zal groter zijn om het uitvallen van Asamoah Gyan.

De 31-jarige aanvaller laat al jaren het geld prevaleren boven de kracht van de competitie waarin hij speelt, maar geldt nog altijd als absolute vedette van The Black Stars. Voetbalminnend Ghana sloeg de schrik dan ook om het hart, toen Gyan vijf minuten voor rust naar de kant ging.

De aanvoerder, tegenwoordig actief in de Chinese competitie bij Shanghai SIPG, greep naar zijn lies en verliet met een van pijn vertrokken gezicht het veld. Zijn lichaamstaal voorspelde een lange afwezigheid, wat zou betekenen dat zijn toernooi erop zit.

Mohamed Salah
Ghana stond bij het uitvallen van zijn sterspeler al met 1-0 achter. Mohamed Salah opende na tien minuten de score door een vrije trap hard in de bovenhoek te jagen.

Gyans vervanger Jordan Ayew loste in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een hard schot op de vuisten van doelman Essam El Hadary, maar dichterbij kwam Ghana niet.

Malinese malaise
De Egyptische zege betekende dat het resultaat van Oeganda - Mali niet meer ter zake deed. De Malinezen hadden vooraf een klein kansje alsnog de kwartfinales te bereiken, maar daarvoor moest Egypte verliezen terwijl zij zelf wonnen.

Beide gebeurde niet. Mali kwam tegen de Oegandezen niet verder dan 1-1, in een wedstrijd die werd opgeleukt door twee bijzonder fraaie doelpunten.

Twintig minuten voor tijd opende Standard Luik-aanvaller Faruku Miya de score voor Oeganda, drie minuten later ramde Lille-middenvelder Yves Bissouma zo mogelijk nog mooier binnen.

Kwartfinales
Egypte sluit de poulefase van de Afrika Cup af als groepswinnaar, waardoor de Noord-Afrikanen op Marokko stuiten in de kwartfinales. Ghana treft DR Congo. (FOX Sports)

Gerelateerd