Esteban Ocon in actie voor Manor
Esteban Ocon in actie voor Manor - © Pro Shots

Formule 1-stal Manor valt om

27 januari 2017
De Formule 1 telt komend seizoen hoogstwaarschijnlijk een team minder. De Britse renstal Manor is vrijdag omgevallen.

De curatoren hebben geen nieuwe investeerders kunnen vinden voor het noodlijdende team en staakten vrijdag de zoektocht naar een nieuwe koper.

Het failliet van Manor betekent dat er op 26 maart bij de opening van het seizoen in Australië tien teams aan de start verschijnen en dat het veld uit twintig auto's bestaat.

Ontslag
De meer dan tweehonderd medewerkers van de fabriek in Banbury zijn naar huis gestuurd en hebben te horen gekregen dat er geen werk meer voor ze is.

"Het is bijzonder spijtig dat het team de deuren moet sluiten. Het personeel krijgt het salaris van januari nog uitbetaald, maar we zullen volgende week de ontslagprocedure in gang zetten", zei een van de curatoren.

Manor verkeerde al geruime tijd in financiële nood en stond sinds kort onder curatele. Het team eindige vorig jaar als elfde en laatste in het WK. De twee bolides reden voortdurend in de achterhoede.

Wehrlein
De Duitser Pascal Wehrlein was het hele seizoen een van de wedstrijdrijders, de Indonesiër Rio Haryanto werd halverwege het jaar vervangen door de Fransman Esteban Ocon. Wehrlein rijdt volgend jaar voor Sauber, Ocon heeft voor 2017 een zitje bij Force India.

Zakenman Stephen Fitzpatrick kocht Manor twee winters geleden, toen de renstal onder de naam Marussia ook al op de rand van een faillissement stond en er een schuld van 35 miljoen pond (40 miljoen euro) was opgebouwd.

Hij heeft volgens de curator hard gewerkt om nieuwe geldschieters binnen te halen, maar is daar niet op tijd in geslaagd.

Sprankje hoop
Het hoeft desondanks niet het definitieve einde te zijn voor de Britten. Een koper kan nog altijd de overblijfselen van het team opkopen. Het wordt dan echter wel een lastig verhaal om de seizoensstart nog te halen. (FOX Sports/ANP)