De voetbalfans in Dortmund zullen zaterdag met bijzondere interesse de FA Cup-wedstrijd tussen Liverpool en Wolverhampton Wanderers volgen.

Met Liverpool-coach Jürgen Klopp en Wolves-trainer Paul Lambert als eindverantwoordelijken puilen de dug-outs op Anfield uit met Borussia Dortmund-historie.

Klopp had tussen 2008 en 2015 het heft in handen in het Westfalenstadion. De manager loodste Dortmund naar twee landskampioenschappen en een DFB-Pokal. Een internationale beker zat er net niet in, nadat Arjen Robben en Bayern München in de Champions League-finale van 2013 nipt te sterk waren geweest.

Champions League
Het betekende dat in de prijzenkast van Borussia nog altijd maar een trofee van het miljoenenbal staat - de Champions League van het seizoen 1996-1997 - uitgerekend het jaar dat Lambert de kleuren van Die Schwarzgelben verdedigde.

De inmiddels 47-jarige Lambert werd in 1996 door Ottmar Hitzfeld weggeplukt bij Motherwell, waarna Celtic-coach Wim Jansen hem een jaar later terughaalde naar Schotland. In de tussentijd werd hij in Dortmund de eerste Schot die de Champions-League veroverde met een ploeg van buiten het Verenigd Koninkrijk.

Borussia versloeg in de finale van 1997 regerend kampioen Juventus met 3-1. Niet alleen wist Lambert als middenvelder Zinedine Zidane aan banden te leggen, hij tekende voor de assist voor de openingsgoal van Karl-Heinz Riedle.

Dortmund-legende  
Met zijn prestatie zal hij altijd op handen worden gedragen in Dortmund, weet ook Klopp. “Hij is een absolute Dortmund-legende en was daar altijd welkom”, verklaarde de Liverpool-trainer bij de BBC.

“Toen hij nog geen baan had, kwam hij naar Borussia en bekeek trainingen. We spraken af en toe, we kennen elkaar goed. Hij is een erg aardige man en ik ben erg blij dat we elkaar weer ontmoeten. Maar ook al mag ik hem graag, ik wil hem graag met lege handen naar huis terugsturen.” (FOX Sports)