Ajax heeft zonder veel problemen in eigen huis van ADO Den Haag gewonnen: 3-0. De score had veel hoger kunnen uitvallen, maar de concentratie aan Amsterdamse zijde was niet altijd honderd procent aanwezig.

Peter Bosz startte met Justin Kluivert in de basis. De kleine dribbelaar had het aan het begin meteen op zijn heupen. Een goede individuele actie van zijn voet actie had een penalty verdiend, maar arbiter Bas Nijhuis zag geen overtreding in het onreglementair ingrijpen van Danny Bakker.

Schöne
In minuut elf kreeg Hakim Ziyech wel erg veel ruimte van de ADO-defensie en daar weet de middenvelder wel raad mee. Zijn lage schuiver verdween in de rechterhoek: 1-0.

Kort daarna was ADO rijp voor de slacht. Kasper Dolberg raakte de paal, Amin Younes schoot in kansrijke positie over en Nick Viergever, die zijn 200ste Eredivisie-wedstrijd speelde, kopte op de lat. Het was een wonder dat de bezoekers in die fase de schade beperkt hielden.

Maar omdat de Amsterdamse voet even van het gaspedaal ging, duurde het tot 34ste minuut tot het publiek in de Arena weer op kon veren. Lasse Schöne, hij heeft een patent op prachtige goals, schilderde een vrije trap op schitterende wijze het dak van het doel in: 2-0.

Dolberg
In de tweede helft ging Ajax vrolijk verder met kansen creëren. Dolberg mikte een geweldige omhaal op de lat. De Deense spits werd even later bewust op de hakken getrapt door Tom Beugelsdijk, terwijl hij in scoringskans kwam. Nijhuis besloot om geen rode kaart te geven aan de ADO-verdediger.

ADO kreeg wat mogelijkheden, omdat Ajax opnieuw terugschakelde, maar het was opnieuw de thuisploeg die scoorde. Dolberg rondde een door Davy Klaassen verlengde vrije trap af: 3-0. Het betekende zijn eerste treffer voor de Amsterdammers in 641 minuten.

Zo blijft Ajax in het spoor van koploper Feyenoord, dat later de thuiswedstrijd tegen N.E.C. won: 4-0. Het verschil tussen beide aartsrivalen bedraagt dus nog steeds vijf punten in het voordeel van de Rotterdammers. (FOX Sports)