Egypte naar de halve finale
Egypte naar de halve finale - © ANP

Marokko klaar op Afrika Cup na late tegentreffer

29 januari 2017
Feyenoord kan Karim El Ahmadi komende week weer begroeten in Rotterdam. Zijn land Marokko werd zondag uitgeschakeld in de kwartfinale van de Afrika Cup door met 1-0 te verliezen van Egypte.

Feyenoord was de 32-jarige middenvelder een week langer kwijt geweest als Marokko zich voor de halve finale had geplaatst, omdat de Marokkaan dan ook nog de finale of de wedstrijd om de derde plek zou moeten spelen. 

Gemiste kansen
Egypte kreeg de eerste grote kans van het duel. Na vijftien minuten was het Mahmoud Trezeguet die de Marokkaanse doelman Monir El Kajoui onder vuur nam, maar er niet in slaagde om te scoren.

De Marokkaanse middenvelder Romain Saïss kreeg in de 33ste minuut de grootste kans van de eerste helft. De middenvelder van Wolverhampton Wanderes kon een voorzet van Manuel da Costa (oud-PSV) vrij inschieten, maar raakte de bal niet. De rebound die hij kreeg, kopte de 26-jarige middenvelder op de lat.

Tweede helft
Egypte kwam ook in de tweede helft goed uit de startblokken. Sterspeler Mohamed Salah werd na drie minuten in stelling gebracht. De aanvaller van AS Roma werd de diepte ingestuurd waarna hij vol uithaalde met rechts. Monir keerde de bal met een uiterste reflex.

Het antwoord van Marokko kwam vijf minuten later. Mbark Boussoufa schoot de bal vanuit de tweede lijn vol op de lat. De Marokkaanse spits Aziz Bouhaddouz kopte een minuut later nipt voorlangs.

De 29-jarige aanvaller van FC Sankt Pauli kreeg in de 61ste minuut de grootste kans om zijn land op voorsprong te schieten, maar kreeg mede door het slechte, drassige veld op vijf meter van de goal geen contact met de bal. Het werd de wedstrijd van de gemiste kansen voor de Marokkaanse ploeg.

Egypte werd in de tweede helft nog een keer gevaarlijk, via een goed ingestudeerde vrije trap, maar Salah stuitte op Monir. Iets wat Mahmoud Kahraba niet deed. De middenvelder kreeg de bal uit een corner voor zijn voeten en haalde genadeloos uit in de 87ste minuut: 1-0.

Geen verlenging
Marokko kreeg in de extra tijd nog een mogelijkheid om een verlenging uit het vuur te slepen, maar Faycal Fajr schoot een vrije trap vanaf twintig meter in het zijnet.

Egypte neemt het woensdag in de halve finale op tegen Burkina Faso. De andere halve finale gaat tussen Kameroen en Ghana. (FOX Sports)