Leidt een gele kaart in de toekomst tot een tijdstraf?
Leidt een gele kaart in de toekomst tot een tijdstraf? - © FOXSports.NL

Internationale spelregelcommissie zet 'tijdstraf' op voetbalagenda

1 februari 2017
De kans dat er in een voetbal tijdstraffen worden ingevoerd, is weer een stukje groter geworden. De internationale spelregelcommissie IFAB bespreekt dit onderwerp komende maand, tijdens de eerstvolgende vergadering.

Het gebruik van tijdstraffen is de afgelopen jaren al getest bij Europese jeugdtoernooien.

Ook laat de IFAB, waar de nationale Britse bonden en Wereldvoetbalbond FIFA zitting in hebben, zich informeren over de tests met videoscheidsrechters. Komend jaar wordt er in meer competities getest met arbiters, die hulp krijgen van tv-beelden.

Rol aanvoerder
Daarnaast wordt de rol van de aanvoerder wordt verder besproken. Diens verantwoordelijkheden worden mogelijk uitgebreid om de discipline op het veld en de communicatie tussen spelers en arbitrage te verbeteren.

Er wordt al langer gesproken over een regel waarbij alleen de aanvoerder met de scheidsrechters mogen praten zoals bijvoorbeeld in het rugby gebruikelijk is.

Van Basten
De afgelopen weken werden er verschillende proefballonnetjes opgelaten over eventuele regelwijzigingen. Zo gaf Marco van Basten, tegenwoordig verantwoordelijk voor de technische ontwikkelingen bij de FIFA, in De Tafel van Kees aan, dat hij gecharmeerd is van shoot-outs. De een-tegen-een met een keeper, bekend uit het (ijs)hockey, zou de 'ouderwetse' strafschop kunnen vervangen.

De desbetreffende vergadering van de IFAB vindt op 3 maart plaats. (FOX Sports/ANP)