Lars Lagerbäck
Lars Lagerbäck - © Pro Shots

Succestrainer IJsland wordt coach Noorse elftal

1 februari 2017
Lars Lagerbäck wordt de nieuwe bondscoach van Noorwegen. De 68-jarige Zweed was in het verleden coach van onder meer Nigeria, Zweden en IJsland. Hij is de opvolger van Per-Mathias Høgmo, die in november werd ontslagen vanwege slechte resultaten.

Lagerbäck begon zijn loopbaan in 1998, toen hij als assistent aan de slag ging bij het Zweedse elftal. Twee jaar later werd hij, samen met Tommy Södenberg, hoofdcoach. Met Zweden was Lagerbäck actief op het Europees kampioenschap van 2000, 2004 en 2008. Ook deed hij met Zweden mee aan het WK in 2006.

Afgelopen zomer was Lagerbäck nog actief op het EK als bondscoach van IJsland. Onder zijn leiding plaatste het land, dat in de kwalificatie van twee keer van Nederland won, zich voor het eerst in de geschiedenis voor de poulefase van een eindtoernooi. IJsland strandde uiteindelijk in de kwartfinale, waar het van gastland Frankrijk verloor.

Noorwegen
De Noren ontbreken al sinds 2000 op een EK- of WK-eindronde. Lagerbäck moet in de huidige kwalificatiereeks een klein wonder verrichten wil hij zich met Noorwegen nog plaatsen voor het WK in Rusland (2018). Met drie punten uit vier wedstrijden staat het ploeg met Martin Ødegaard (SC Heerenveen) en Ruben Jenssen  (FC Groningen) op een vijfde plek in poule C. (FOX Sports)