Essam El Hadary
Essam El Hadary - © Pro Shots

Egypte plaatst zich na strafschoppen voor finale Afrika Cup

1 februari 2017
Egypte heeft zich geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. De ploeg wist na penalty´s te winnen van Burkina Faso.

De 44-jarige doelman Essam El Hadary pakte de beslissende strafschop van Ajacied Bertrand Traoré. Na de reguliere speeltijd stond er 1-1 op het bord. In de verlenging werd niet meer gescoord.

Bekende namen
Voor Traoré was een plaats ingeruimd in de basis van Burkina Faso. Aan de andere kant was de meest bekende naam die van sterspeler Mohamed Salah van AS Roma.  

De eerste grote kans kwam op naam van Trezeguet. De aanvaller van Egypte krulde vanaf rand zestien de bal rakelings naast het doel van Herve Koffi. Na deze waarschuwing kwam Burkina Faso beter in de wedstrijd, maar tot écht gevaarlijke schoten tussen de palen kwamen de spelers van Paulo Duarte niet.  

Voorsprong
Burkina Faso had ook in het tweede bedrijf meer dan zestig procent balbezit en ging op jacht naar de openingstreffer. Het was echter Egypte dat via Salah tegen de verhouding in op voorsprong kwam. De aanvaller zorgde met een prachtig schot voor de 0-1. 

Het antwoord van Burkina Faso volgde snel en kwam van de voet van Aristide Bancé. De krachtige aanvaller controleerde een voorzet knap met de borst, en zorgde met een machtig schot voor de gelijkmaker: 1-1. 

Strafschoppen
De toeschouwers in het Stade d’Angondjé werden zodoende getrakteerd op een verlenging. De moegestreden ploegen kwamen echter niet meer tot grote kansen, dus moest de beslissing komen vanaf elf meter.

Nadat Burkina Faso-doelman Koffi een strafschop miste werd collega-doelman El Hadary de held van de avond: de Egyptenaar pakte de beslissende strafschop van Traoré.

De andere halve finale gaat komende donderdag tussen Kameroen en Ghana. De winnaar van dit duel speelt zondag de eindstrijd tegen Egypte, om klokslag 20:00 uur in het Stade d'Angondjé. (FOX Sports)