Essam El Hadary (rechts)
Essam El Hadary (rechts) - © Pro Shots

44-jarige doelman talisman voor Egypte

2 februari 2017
Essam El Hadary is al 44 jaar, maar nog steeds van onschatbare waarde voor de nationale voetbalploeg van Egypte.

Met twee reddingen in de strafschoppenserie tegen Burkina Faso leidde de doelman zijn land woensdagavond naar de finale van het toernooi om de Afrika Cup.

Beste keeper
“Burkina Faso was sterker, maar wij hadden onze zenuwen beter onder controle. En we hebben de beste keeper”, zei bondscoach Héctor Cuper.

El Hadary won de Afrika Cup al vier keer. Zondag gaat de veteraan onder de lat voor zijn vijfde Afrikaanse titel met de 'Farao's'. El Hadary begon het toernooi in Gabon als reserve, maar kwam al tijdens de eerste groepswedstrijd zijn geblesseerd geraakte concurrent aflossen.

Hij kreeg in de halve finale tegen Burkina Faso (1-1) pas zijn eerste doelpunt van de huidige editie van de Afrika Cup tegen. Aristide Bancé maakte twintig minuten voor tijd gelijk, nadat Mohamed Salah eerder Egypte op voorsprong had geschoten.

Strafschoppenserie
In de noodzakelijke strafschoppenserie tikte El Hadary twee ballen uit zijn linkerhoek, van Hervé Koffi en Ajacied Bertrand Traoré.

“Burkina Faso was fitter, sneller en sterker”, erkende Cuper. “Maar wij hebben El Hadary. We gokten volledig op penalty's en daarin heeft hij het voor ons gedaan.” (FOX Sports/ANP)