AZ - PSV
AZ - PSV - © Pro Shots

Speelronde 21: Alle Eredivisie-duels op een rij

4 februari 2017
Speelronde 21 van de Eredivisie is begonnen! FOX Sports zet met een aantal leuke en nuttige feitjes alle duels op een rij.

N.E.C. - Go Ahead Eagles, zaterdag 18.30 uur
De statistieken zijn bij dit duel niet in het voordeel van thuisploeg N.E.C. De Nijmegenaren boekten slechts één zege in de laatste vijftien Eredivisiewedstrijden tegen Go Ahead Eagles. Vijf keer eindigde een duel gelijk en negen keer werd er verloren door de Gelderlanders.

De ploeg van Peter Hyballa kan vertrouwen putten uit de statistieken van de uitwedstrijden van Go Ahead Eagles. De ploeg uit Deventer won dit seizoen als enige club nog geen competitiewedstrijd buitenshuis.

De Eagles doen er goed aan om Kevin Mayi in de gaten te houden. De aanvaller van NEC maakte in het heenduel met Go Ahead Eagles twee doelpunten. Dat zijn er net zo veel als in de andere achttien Eredivisiewedstrijden die hij dit seizoen speelde. 

AZ - PSV, zaterdag 19.45 uur
De balans tussen PSV en AZ is redelijk in evenwicht. AZ won dertien onderonsjes, PSV zestien. Negen keer eindigde een confrontatie tussen deze teams onbeslist. Van de laatste 23 thuiswedstrijden in de Eredivisie tegen PSV won AZ er maar vier in de Eredivisie.

De cijfers van AZ-coach John van den Brom zijn echter zorgwekkend voor de thuisploeg. De hoofdcoach verloor als trainer zijn laatste zes Eredivisiewedstrijden van PSV en zag zijn ploeg in vijf van deze zes ontmoetingen minimaal drie goals incasseren.

De toeschouwers in het AFAS Stadion kunnen vuurwerk verwachten in de tweede helft. De laatste acht competitietreffers van AZ vielen allemaal in het tweede bedrijf van de wedstrijd. De Eindhovenaren scoorden in de laatste twee Eredivisieduels drie keer na de 85ste minuut.

Willem II - Heracles Almelo, zaterdag 19.45 uur
Willem II won tegen Heracles Almelo vijf van de elf Eredivisiewedstrijden in eigen huis, waarvan één in de laatste zes ontmoetingen. Twee keer eindigde het duel gelijk en vier keer pakte Heracles de volle buit.

De Tilburgers kunnen bij een nederlaag een speciale mijlpaal bereiken. Willem II leed tot nu toe 249 thuisnederlagen in de Eredivisie en kan de tweede club worden die de 250 haalt, na aartsrivaal NAC Breda.

De meest waardevolle speler van de Tilburgers is Fran Sol. De Spaanse aanvaller veroverde met zijn doelpunten dit Eredivisieseizoen negen punten voor zijn club, meer dan iedere andere speler in de Eredivisie.

FC Groningen - Excelsior, zaterdag 20.45 uur
De recente statistieken van Excelsior tegen FC Groningen geeft de Rotterdamse burger moed. De club leed sinds de terugkeer in de Eredivisie in de zomer van 2014 slechts één nederlaag in vijf competitiewedstrijden tegen FC Groningen.

Ook de aanvallende cijfers spreken niet in het voordeel van Groningen. In de laatste twee competitieduels schoot de nummer negen van de Eredivisie in totaal maar één keer op doel, maar wist in deze duels wel ongeslagen te blijven.

Het team van Ernest Faber heeft baat bij het behalen van hoekschoppen. Geen ploeg kreeg dit Eredivisieseizoen meer doelpunten tegen uit corners dan Excelsior, terwijl FC Groningen het vaakst uit hoekschoppen scoorde, namelijk vijf keer.

Roda JC - Ajax, zondag 12.30 uur
Wanneer Roda JC naar de resultaten uit het verleden kijkt, dan zakt de moed ze in de schoenen. De Limburgers boekten geen enkele zege in de laatste vijftien Eredivisiewedstrijden tegen Ajax. 

Daarnaast is Roda JC dit Eredivisieseizoen met acht verzamelde punten de slechtste thuisploeg, terwijl Ajax buitenshuis de meeste punten wist te veroveren (23). 

Aan de andere kant verspeelde Ajax in het kalenderjaar 2016 meer punten tegen Roda JC dan tegen elke andere Eredivisieploeg. Tweemaal verloor de Amsterdamse ploeg punten door een 2-2 gelijkspel.

Twente - Feyenoord, zondag 14.30 uur
In eigen huis heeft FC Twente tegen geen enkele Eredivisieploeg een lager winstpercentage dan tegen Feyenoord. De Tukkers boekten maar 28 procent van de wedstrijden een overwinning.

De Rotterdammers wonnen de laatste vier competitiewedstrijden van FC Twente en kregen in deze reeks maar één doelpunt tegen.

Dirk Kuijt is een speler om in de gaten te houden komende zondag. De 36-jarige aanvoerder was betrokken bij veertien doelpunten in zijn laatste elf Eredivisiewedstrijden tegen FC Twente. Hij maakte acht doelpunten en was goed voor zes assists.

Sparta Rotterdam - PEC Zwolle, zondag 14.30 uur
Er kan geschiedenis worden geschreven in Rotterdam. Sparta verloor namelijk nog nooit een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle in de Eredivisie.

De laatste keer dat Sparta in de Eredivisie thuis tegen Zwolle speelde was 10.381 dagen geleden, op 4 september 1988. De Rotterdammers wonnen toen met 3-1.

Geen ploeg wacht langer op een overwinning in de Eredivisie dan Sparta Rotterdam. De ploeg is inmiddels 93 dagen zonder. Sinds de laatste driepunter van de Kasteelheren, op 4 november, pakte geen ploeg zo weinig punten als Sparta, maar twee.

FC Utrecht - SC Heerenveen, zondag 16.45 uur
FC Utrecht is statistisch gezien iets in het voordeel voorafgaand aan het duel met Heerenveen. De nummer zes van de Eredivisie won negen en verloor zeven van de voorgaande 24 thuiswedstrijden tegen de Friezen. Acht keer eindigde het duel gelijk.

De ploeg van Jurgen Streppel moet op z'n tellen passen, vooral in eigen strafschopgebied. In drie van de vier laatste Eredivisie-ontmoetingen tussen FC Utrecht en Heerenveen verzilverde Utrecht namelijk een strafschop.

Bij Heerenveen is Reza Ghoochannejhad de revelatie van 2017. De Iraanse aanvaller nam in dit kalenderjaar de volledige productie van Heerenveen op zich. Hij maakte in 2017 meer doelpunten dan elke andere Eredivisie-speler en was succesvol met vijf van zijn zes schoten op doel. (FOX Sports)