Adolphe Teikeu (links) grijpt op acrobatische wijze in, voordat Jordan Ayew gevaarlijk kan worden
Adolphe Teikeu (links) grijpt op acrobatische wijze in, voordat Jordan Ayew gevaarlijk kan worden - © ANP

Kameroen countert zich na rust naar finale Afrika Cup

2 februari 2017
Kameroen kan zondag voor het eerst in vijftien jaar de Afrika Cup grijpen. De Ontembare Leeuwen waren in de halve finale met 2-0 te sterk voor Ghana.

De eerste twintig minuten waren duidelijk voor de viervoudig continentaal kampioen. Kameroen kreeg twee goede kansen, waaronder een kopbal van centrumverdediger Adolphe Teikeu die van de lijn werd gehaald.

Daarna kwam Ghana - waar sterspeler Asamoah Gyan te geblesseerd was om te beginnen - echter steeds beter in de wedstrijd. De Black Stars waren in het restant van de eerste helft de bovenliggende partij, maar gescoord werd er niet.

Miscommunicatie
In de tweede helft trok Ghana het initiatief verder naar zich toe, kreeg ook kansjes, maar de titelfavoriet gooide twintig minuten voor tijd de eigen glazen in.

Doelman Razak Brimah en centrumverdediger John Boye begrepen elkaar niet bij een relatief ongevaarlijke vrije trap van Kameroen, waardoor de bal pardoes voor de voeten van Michael Ngadeu-Ngadjui belandde. De verdediger van Slavia Praag strafte de miscommunicatie knap af: 1-0.

Ghana bracht vervolgens Gyan in het veld voor een slotoffensief, maar de gekwetste vedette kon het naderend onheil ook niet meer afwenden.

Twee schoten, twee goals
Een snelle counter in blessuretijd betekende zelfs nog 2-0. Christian Bassogog kon zo doorlopen richting Razak en verschalkte de doelman met een tikje in de lange hoek. Het was pas Kameroens tweede schot na rust.

De Kameroeners hoeven daardoor nog maar één - zij het fikse - horde te nemen richting hun vijfde Afrika Cup-titel. De winnaars van 1984, 1988, 2000 en 2002 stuiten in de finale op Egypte.

Beide landen stonden tweemaal eerder tegenover elkaar in de eindstrijd, tweemaal kwamen de Egyptenaren als winnaar uit de bus. (FOX Sports)