Borussia Dortmund ontvangt zaterdagavond RB Leipzig, de surprise van de Bundesliga. Het gat tussen beide ploegen bedraagt momenteel elf punten. Daarom elf feiten over de komende kraker.

11. Thomas Tuchel heeft als trainer van Borussia Dortmund een puntengemiddelde van 1,69 punten, terwijl 1,56 punten achter de naam van collega Ralph Hasenhüttl staan. In onderlinge confrontaties tussen de twee is Tuchel eveneens in het voordeel: twee zeges en een nederlaag.

10. Hoewel Borussia Dortmund tegen Hertha BSC de jongste startelf had van dit seizoen (22,9 jaar), ligt het algemene gemiddelde op 25,1 jaar. Dat is meer dan Leipzig, dat op 24,2 jaar uitkomt.

9. Timo Werner maakte dit seizoen meer Bundesliga-treffers dan iedere andere Duitser (elf) en scoorde acht keer in zijn laatste negen duels. Maar tegen Dortmund is de Leipzig-aanvaller er wegens griep niet bij.

8. RB Leipzig is met 42 punten en een doelsaldo van +18 samen met 1. FC Kaiserslautern de beste Bundesliga-promovendus ooit na achttien speelronden (1997/'98, Kaiserslautern werd dat seizoen landskampioen).

7. Dortmund verloor slechts één van de zeventien wedstrijden in alle competities, maar speelde vijf van de laatste zes duels gelijk.

6. De enige competitieve ontmoeting tussen Borussia Dortmund en RB Leipzig werd in speelronde twee van dit Bundesliga-seizoen door Leipzig gewonnen (1-0).

5. De geschorste Leipzig-aanvaller Emil Forsberg gaf dit Bundesliga-seizoen de meeste assists van alle spelers (acht).

4. BVB is een toeschouwersmagneet. Met een gemiddelde van 81.072 bezoekers per duel staat de club op eenzame hoogte in de Bundesliga. Debutant Leipzig doet het ook prima, met 41.518 fans per ontmoeting. In de komende jaren wordt de Red Bull Arena uitgebreid.

3. Marco Reus was direct betrokken bij negen doelpunten in 520 speelminuten (alle competities) sinds hij terugkeerde van zijn blessure (vijf goals, vier assists) en heeft zodoende gemiddeld 58 minuten nodig om een treffer te produceren of voor te bereiden.

2. Als het gaat om de hoogte van bierprijzen, dan bivakkeren Borussia Dortmund en Leipzig in de achterhoede. Bij BVB betaal je 3,70 euro per biertje, bij Leipzig 3,50 euro. Goed nieuws dus voor de liefhebbers.

1. Borussia Dortmund verloor geen enkele van de laatste 29 thuisduels in alle competities (W23, G6), een clubrecord. De laatste thuisnederlaag dateert van april 2015 tegen Bayern (1-0). (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand