De rode prent voor Andreas Ludwig tegen sc Heerenveen, was een historische voor FC Utrecht. De Domstedelingen gingen dankzij de tribuneverwijzing van de Duitser als eerste door de grens van honderd rode kaarten in de Eredivisie.

Ludwig besliste zondagmiddag dus twee zaken in Utrechts voordeel: het treffen met Heerenveen (1-0 zege door een goal van de middenvelder) en de race met Roda JC richting die magische mijlpaal.

De Limburgers zaten Ludwig en consorten tot dit weekeinde op de hielen, maar maakten de wedstrijd tegen Ajax vol met elf man en bleven daardoor op 98 rode kaarten ‘steken’. Feyenoord completeert de top drie, met tot nu toe 90 keer rood in de Eredivisie.

Club Rode kaarten
FC Utrecht 100
Roda JC Kerkrade 98
Feyenoord 90
FC Groningen 88
N.E.C. 88
NAC Breda 82
sc Heerenveen 81
Vitesse 80
RKC Waalwijk 79
Ajax 77
Willem II 77

Ook de (mede-)recordhouder op individueel vlak heeft een stevige link met de Domstad. Gregoor van Dijk, tussen 2006 en 2010 actief voor de FC, pakte in het Utrechtse rood-wit de zevende rode prent uit zijn loopbaan. 

Van Dijk gaat met dat aantal nog altijd aan de leiding, al werd de breker van weleer begin vorig jaar geëvenaard door Joey van den Berg. (FOX Sports)

Andere noemenswaardige feiten:

  • De snelste rode kaart werd uitgedeeld aan Jetro Willems, op 3 februari 2015 moest hij in de eerste minuut inrukken op bezoek bij NAC Breda.
  • De invaller met de snelste rode kaart is Márcio Santos, op 22 december 1996 kreeg hij namens Ajax al na 19 seconden zijn marsorders in de wedstrijd tegen PSV. 
  • Raymond Atteveld is de speler met de meeste rode kaarten in één seizoen: vier in 1997/1998.