De Afrikaanse beker kan de lucht in
De Afrikaanse beker kan de lucht in - © Pro Shots

Invallers bezorgen Kameroen vijfde Afrika Cup

5 februari 2017
Kameroen is er tegen Egypte in geslaagd om voor de vijfde keer in de historie de Afrika Cup te winnen: 1-2.

Egypte begon beter aan de finale. Abdullah El Said kreeg de eerste kans al na twee minuten, maar de Egyptische middenvelder schoot de bal recht op de Kameroense doelman Joseph Ondoa, het neefje van Ajacied André Onana.

De beginfase van de finale stond verder vooral in het teken van slordigheden. Beide ploegen hadden last van het hobbelige veld. De Farao’s gingen daar het beste mee om.

 

Arsenal-middenvelder Mohamed Elneny, die niet geheel fit aan het duel begon, werd vrijgespeeld in het zestienmetergebied van Kameroen en schoot na 22 minuten in de korte hoek raak: 1-0.

Veel spelers bij de Kameroense ploeg van de Belgische coach Hugo Broos zaten in de eerste helft totaal niet in de wedstrijd.

De beste mogelijkheid kreeg middenvelder Sébastien Ciani, maar de middenvelder van het Belgische Oostende schoot de bal bijna het uitverkochte Stade de l’Amitié uit.

Scorende invallers
Uitgerekend 73-voudig international Nicolas N’Koulou bracht de ​Ontembare Leeuwen in de tweede helft terug in de wedstrijd.

De verdediger van Olympique Lyon werd al het hele toernooi amper gebruikt door Broos, maar Adolphe Teikeu raakte na dertig minuten geblesseerd en moest het veld verlaten. N’Koulou was zijn vervanger en kopte in de zestigste minuut knap raak uit een voorzet van aanvoerder Benjamin Moukandjo: 1-1.  

De - toen nog - viervoudig winnaar van de Afrika Cup was daarna beter dan de zevenvoudig winnaar, maar maakte de kansen die het kreeg via Vincent Aboubakar en Christian Bassogog nog niet af.

Aboubakar
Invaller Aboubakar, die vooraf als beste speler van Kameroen werd gezien, maar amper speeltijd kreeg van de bondscoach, besliste het duel in de 88ste minuut.

De spits van Besiktas plukte een bal van Ciani uit de lucht, wipte hem over zijn tegenstanders heen en volleerde hem in de rechterhoek: 1-2.

Daarmee bezorgde hij zijn land de eerste titel sinds 2002. Egypte werd voor de tweede keer in de geschiedenis van het toernooi tweede. (FOX Sports)