Borussia Dortmund wordt vaak geprezen om zijn grote, vriendelijke supportersschare. Terecht, maar na het duel met RB Leipzig zwelt de kritiek op een deel van de achterban aan.

Sla deze dagen in Duitsland een krant open of zet de televisie aan en grote kans dat Borussia Dortmund het lijdend voorwerp is. De aanval van BVB’ers op Leipzig-fans voorafgaand aan de onderlinge ontmoeting op zaterdagavond heeft een grote golf van verontwaardiging veroorzaakt.

Flessen, blikjes, stenen en eieren vlogen door de lucht richting de goedwillende meegereisde supporters. Zelfs vrouwen en kinderen moesten dekking zoeken. Fysiek geweld jegens Leipzig-aanhangers werd niet geschuwd.

Minimaal tien personen raakten gewond, onder wie ook diverse politieagenten. Er werden tientallen aanhoudingen verricht.

Protesten tegen het door Red Bull ondersteunde Leipzig zijn allerminst nieuw, maar dit keer werd overduidelijk een grens overschreden. Zelfs de politiek mengt zich in de discussie en vordert hoge straffen voor de daders.

Spandoeken
Ook tijdens de wedstrijd lieten fans van Borussia Dortmund hun afkeer blijken voor de Oost-Duitsers middels spandoeken op de befaamde Gelbe Wand. In een aantal gevallen met misselijkmakende teksten.

Zo moest Ralf Rangnick, technisch directeur van RB Leipzig, het ontgelden. “Burnout Ralle: Häng dich auf!”, viel er onder meer te lezen. Een vriendelijk verzoek aan Rangnick, die in het verleden kampte met een burn-out, om zichzelf op te hangen. Een schandelijke tekst, vinden ook veel BVB’ers.

De vraag is hoe deze spandoeken het stadion in zijn gekomen en of er voldoende gedaan is om deze te verwijderen. De Duitse voetbalbond DFB overweegt sancties.

Borussia Dortmund zit als vanzelfsprekend met de gebeurtenissen in zijn maag, heeft inmiddels excuses aangeboden aan alle betrokkenen en is een jacht op de daders gestart.

Tuchel
Op sportief vlak loopt alles ook niet op rolletjes. Volgens Duitse media is de verhouding tussen trainer Thomas Tuchel en technisch directeur Michael Zorc en algemeen directeur Hans-Joachim Watzke gespannen.

Zo zou Tuchel pas in een laat stadium zijn geïnformeerd over de transfer van het Zweedse talent Alexander Isak. Eerder botste de coach al met hoofd scouting Sven Mislintat.

De clubleiding heeft al aangegeven pas na het seizoen met Tuchel om de tafel te gaan voor contractbesprekingen. Zijn verbintenis loopt nog tot de zomer van 2018.

Door alle heisa is de wedstrijd in de DFB-Pokal tegen Hertha BSC ineens in een ander daglicht komen te staan. Dortmund zal zich van zijn beste kant moeten laten zien, zowel binnen als buiten de lijnen. (FOX Sports)

Gerelateerd