PSV heeft een uitstekende reeks staan tegen FC Utrecht
PSV heeft een uitstekende reeks staan tegen FC Utrecht - © FOXSports.NL

PSV krijgt favoriete slachtoffer op bezoek

12 februari 2017
Kijkend naar de stand in de Eredivisie gaat nummer drie PSV een bijzonder lastig weekend tegemoet tegen FC Utrecht.

Maar wie ietsjes verder de boeken induikt, ziet dat de Eindhovenaren zich absoluut geen zorgen hoeven te maken tegen de ploeg die maar één plaatsje lager in de Eredivisie staat. 

Waanzinnig trackrecord
PSV heeft namelijk een waanzinnig trackrecord tegen Utrecht. De Eindhovenaren wonnen de laatste twintig keer dat Utrecht op bezoek kwam in de Eredivisie.

Dit is de beste thuisreeks die PSV ooit (!) tegen een club neerzette. Het is dan ook niet zo gek dat Utrecht een uitermate graag geziene gast is in het Philips Stadion.

Sterker: tegen geen enkele ploeg, die minstens vijfmaal naar Eindhoven afreisde voor een competitieduel, presteerde PSV in de afgelopen twintig jaar zo goed als tegen Utrecht.

En dat kwam echt niet doordat de Domstedelingen het in die jaren in de Eredivisie zo slecht deden: vijftien van die twintig seizoenen eindigden zij in de top tien.

Toch doet PSV het procentueel gezien beter tegen Utrecht, dan tegen ploegen die de laatste twintig jaar wél in de staart van de competitie bivakkeerden. Zoals Willem II, RKC Waalwijk en ADO Den Haag.

De top 10 favoriete tegenstanders van PSV in Eindhoven, vanaf 1996-1997. (Minstens vijf ontmoetingen.) 

Team

Tegenstander

Duels

Gewonnen

Winstpercentage

PSV

FC Utrecht

20

20

100%

PSV

Willem II

18

17

94%

PSV

RKC Waalwijk

15

14

93%

PSV

ADO Den Haag

13

12

92%

PSV

Sparta Rotterdam

12

11

92%

PSV

Heracles Almelo

12

11

92%

PSV

N.E.C.

19

17

89%

PSV

NAC Breda

18

16

89%

PSV

Excelsior

8

7

88%

PSV

De Graafschap

13

11

85%

De laatste keer dat FC Utrecht in de Eredivisie niet verloor in Eindhoven, stond Phillip Cocu zelf nog op het veld bij PSV. Samen met onder anderen Jaap Stam, Wim Jonk, René Eijkelkamp en Luc Nilis slaagde hij er op 16 maart 1996 niet in om FC Utrecht-goalie Jan-Willem van Ede te kloppen, het werd 0-0.

Ramselaar
Ondanks die teleurstellingen in de laatste jaren weet FC Utrecht maar al te goed hoe het is om vanuit de Lichtstad winnend terug te koersen over de A2. Bijna een jaar geleden knikkerde FC Utrecht de Brabanders namelijk uit de beker (1-3). Man of the match was die avond Bart Ramselaar, die tweemaal scoorde en een half jaar later tekende bij…PSV. (FOX Sports)