De toen nog vrij onbekende Julian Nagelsmann nam op 11 februari 2016 het stokje bij Hoffenheim over van Huub Stevens. Een jaar later is hij uitgegroeid tot de kroonprins van het Duitse trainersgilde.

Pas 28 jaar was hij bij zijn aantreden. De jongste hoofdtrainer in de Bundesliga ooit. Er waren twijfels, uiteraard. Maar Nagelsmann nam deze in een ijltempo weg.

Hij handhaafde zich knap met Hoffenheim, dat bij zijn aantreden op de zeventiende positie bivakkeerde en liefst zeven punten achterstand had op een veilige plek. Tussendoor behaalde hij het hoogste trainersdiploma.

De stijgende lijn trekt hij in het nieuwe seizoen moeiteloos door. En hoe. Hoffenheim bleef liefst zeventien competitiewedstrijden ongeslagen alvorens RB Leipzig eind januari de imponerende reeks een halt toeriep.

In Duitsland pakt men vaak de zogeheten 'Nagelsmann-tabelle' er bij. Daarop is af te lezen dat alleen Bayern München en Borussia Dortmund beter presteren dan Hoffenheim onder Nagelsmann. Dat zegt alles over de revolutie die hij teweeg heeft gebracht in Sinsheim.

Team  Duels  Punten 
Bayern München  33  81 
Borussia Dortmund  33  67 
Hoffenheim  33  57 
Bayer Leverkusen  33  52 
Eintracht Frankfurt  33  50 

Waar de opmars eindigt? Niemand weet het, zelfs Nagelsmann niet. De kroonprins is koning in het relativeren. "Als Hoffenheim enkele wedstrijden achter elkaar verliest, dan word ik niet meer met Bayern München in verband gebracht, maar met SV Ohlstadt", zo zei hij deze week in Kicker.

Zo waren er wel meer interessante uitspraken te lezen. "Op een schaal van tien schaal ik mijn team momenteel in op een zes. Tegen Schalke 04 haalden we bijvoorbeeld een acht, maar de eerste helft tegen Mainz (4-1 achterstand, red.) kwamen we niet verder dan een vier."

Waar Nagelsmann in de winterpauze extra aandacht aan heeft besteed? "Het verdedigen. Het gebeurde te vaak dat wij te gemakkelijk kansen weggeven. De veldbezetting na balverlies was op dat moment onvoldoende." In twee van de drie duels na de winterstop hield Hoffenheim reeds de nul.

Typerend
Ook bijzonder, zijn tweejarige zoontje Maximilian brengt hij nu al de kunst van het winnen bij. Weliswaar een bijzinnetje in het uitgebreide interview, maar misschien wel het meest typerend voor Nagelsmann. Iemand die alleen maar genoegen neemt met het allerhoogste.

"Ik ben extreem hongerig naar succes en wil momenteel het maximale uit Hoffenheim halen. Je speelt wedstrijden om te winnen en om uiteindelijk met een beker te pronken. Titels veroveren, daar streef ik naar. Maar wanneer en waar, daar heb ik geen plan voor." (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand