Michael van Gerwen
Michael van Gerwen - © ANP

Van Gerwen schrijft historie met twee ninedarters

10 februari 2017
Michael van Gerwen heeft vrijdag in kwalificatiewedstrijden voor de UK Open in een partij twee keer een zogeheten 'ninedarter' gegooid.

Hij werd daarmee de tweede speler, en de eerste Nederlander, ooit die in één wedstrijd twee keer 501 uitgooide met het minimale aantal van negen pijlen.

Uitschakeling
De Brabander won de wedstrijd in de derde ronde van een kwalificatietoernooi voor de UK Open met 6-2 van de Schot Ryan Murray.

In de ronde daarvoor was de wereldkampioen nog ontsnapt aan uitschakeling. Zijn tegenstander Adam Hunt liet twee kansen liggen om de wedstrijd uit te gooien, waarna Van Gerwen alsnog de winst naar zich toetrok met 6-5.

Vorige week was Van Gerwen nog in slechte doen tijdens de kwalificaties. De wereldkampioen leed enkele verrassende nederlagen.

Donderdag boekte Van Gerwen zijn eerste zege in de Premier League. Tijdens de tweede speelronde versloeg hij de Schot Peter Wright met 7-3.

Taylor
Alleen dartsgrootheid Phil Taylor kreeg het eerder voor elkaar om in één partij twee perfecte legs te gooien. In zijn gewonnen finale van de Premier League in 2010 gooide hij twee 'ninedarters' tegen de Engelsman James Wade.

Tegen diezelfde Wade gooide Van Gerwen eind 2012 tijdens het WK bijna twee perfecte legs achter elkaar. Na zeventien darts miste hij echter de dubbel 12 en de kans om geschiedenis te schrijven. Het is nog nooit voorgekomen dat een darter twee 'ninedarters' achter elkaar gooide. (ANP)