Ajax heeft zijn vijfde competitieduel van 2017 winnend afgesloten. De Amsterdammers bonden ook Sparta Rotterdam aan de zegekar: 2-0.

Het is pas de tweede keer in twintig seizoenen dat Ajax zijn eerste vijf wedstrijden van een kalenderjaar wint. Ook in 2004 was dit het geval, toen werden liefst zes duels gewonnen.

Na de minuut stilte voor de overleden clubicoon Piet Keizer begon Ajax redelijk aan de 22ste ontmoeting van dit seizoen. Maar verder dan een kansje voor Nick Viergever – die acrobatisch het Sparta-doel onder vuur nam – kwam de thuisploeg niet.

Traoré
Het overwicht van Ajax was pas in blessuretijd van de eerste helft terug te zien op het scorebord. Bertrand Traoré, terug van de Afrika Cup, speelde zich mooi vrij en schoot droog binnen: 1-0.

Vlak na rust werd het duel beslist. Hakim Ziyech snelde langs de Sparta-defensie en leverde een panklare voorzet af op Kasper Dolberg. De Deen tekende voor zijn tiende seizoenstreffer, waardoor hij samen met Davy Klaassen de meest scorende Ajacied is.

Traoré was in het restant van het eenzijdige duel het dichtst bij de derde goal van de middag. De uithaal van de aanvaller uit Burkina Faso trof echter de paal, waardoor een 2-0 eindstand de boeken inging.

Ajax loopt in
Ajax loopt hierdoor weer drie punten in op koploper Feyenoord, dat vijf punten meer heeft dan zijn rivaal uit de hoofdstad. Sparta sluit het weekend af op de gevaarlijke zestiende plaats. De Rotterdammers werden deze speelronde ingehaald door Excelsior en Go Ahead Eagles. (FOX Sports)