Usain Bolt
Usain Bolt - © ANP

Usain Bolt gelauwerd als 'beste sporter ter wereld'

14 februari 2017
Usain Bolt is voor de vierde keer verkozen tot beste sporter van de wereld. De Jamaicaanse sprinter kreeg na 2009, 2010 en 2013 ook dit jaar de Laureus Award.

Bolt, die Roger Federer evenaarde met vier beeldjes, kreeg de prijs door Michael Johnson overhandigd. Andy Murray, Cristiano Ronaldo, LeBron James, Stephen Curry en Mo Farah waren de andere genomineerden.

Bolt gaat na de WK dit jaar met sportpensioen. De gouddelver - hij pakte op de Olympische Spelen wederom driemaal goud - kent geen twijfels over zijn naderende afscheid. "Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen in de atletiek."

Simone Biles werd tot sportvrouw van het jaar gekozen. De Amerikaanse turnster kreeg de voorkeur boven zwemster Katie Ledecky, atleten Allyson Felix en Elaine Thompson, tennisster Angelique Kerber en wielrenster Laura Kenny.

Chicago Cubs
De Chicago Cubs werden verkozen tot team van het jaar. De Amerikaanse honkbalploeg won afgelopen seizoen na 108 jaar weer eens de World Series.

Ook Michael Phelps en Nico Rosberg vielen in de prijzen. Phelps kreeg de prijs voor comeback van het jaar, Rosbergs Formule 1-seizoen, waarin hij de wereldtitel won, werd beoordeeld als doorbraak van het jaar.

Leicester City
Leicester City kreeg de Spirit of Sport-award. De Italiaanse schermster Beatrice Vio werd de beste paralympisch atlete en downhill mountainbikester Rachel Atherton werd de beste extreme sporter.

Het onder-12 team van FC Barcelona haalde de prijs voor sportmoment van het jaar binnen en het olympische vluchtelingenteam kreeg de sportinspiratieprijs, zoals al eerder bekend was geworden. (FOX Sports/ANP)