Asamoah Gyan
Asamoah Gyan - © ANP

Asamoah Gyan moet vrezen door 'onethisch kapsel'

15 februari 2017
Asamoah Gyan zit met zijn handen in het haar. De Ghanese aanvaller behoort tot een groep van 46 spelers met een 'onethisch kapsel'.

De 31-jarige Gyan is momenteel door het Chinese Shanghai SIPG verhuurd aan Al-Ahli in de Verenigde Arabische Emiraten. De voetbalbond van dat land houdt er strenge haarregels op na.

Zo moest In 2012 Al Shabab-keeper Waleed Abdullah zijn haar afknippen van de scheidsrechter, omdat het niet-islamitisch zou zijn.

Hanenkam
De islam verbiedt zogenaamde 'Qaza'-kapsels, waarbij gedeeltes van het haar zijn afgeschoren en andere niet. Gyan maakte tijdens de Afrika Cup furore met een hanenkam.

De voetbalbond van de VAE heeft de clubs van Gyan en consorten een officiële waarschuwing gestuurd. Als de spelers daar geen gehoor geven kan een boete en uiteindelijk zelfs een schorsing volgen.

De bond is overigens niet altijd consequent in zijn regelhandhaving. Volgens Ahdaaf, een website uit het Midden Oosten, moest Suhail Al-Mansoori van voetbalclub Al Wahda zijn haar afknippen, terwijl het soortgelijke kapsel van Omar Abdulrahman, de Aziatisch voetballer van het jaar 2016, door de vingers werd gezien. (FOX Sports)