Arsène Wenger
Arsène Wenger - © FOXSports.NL

Arsenal wil Wrexham-scenario voorkomen bij nietig Sutton United

20 februari 2017
Voor Arsenal kan het maandagavond alleen maar misgaan. De topformatie van trainer Arsène Wenger gaat in de FA Cup op bezoek bij de nietige stadgenoot Sutton United, dat zijn duels speelt op het vijfde niveau.

Maar dat is maandag dus even anders. Waar de tegenstanders van Sutton United doorgaans schitterende, maar totaal onbekende namen hebben als Soilhull, Braintree, Torquay en Guiseley – waar Sutton dinsdag met 2-1 van verloor – komt nu het grote Arsenal langs in Zuid-Londen.

Het Arsenal dat, samen met Manchester United, recordhouder is wat betreft FA Cup-titels: twaalf.

Er mag geen twijfel over bestaan. Ook in deze lastige tijd voor Arsenal, waarin de druk op Wenger immens is en er in de Champions League keihard werd verloren van Bayern München (5-1), is Arsenal meer dan de topfavoriet op Gander Green Lane, dat plaats biedt aan slechts 5.000 toeschouwers. 

Niet te vroeg juichen
Maar de wat oudere Arsenal-fans zullen zeker niet te vroeg juichen. The Gunners gingen namelijk, 25 jaar geleden, al eens gruwelijk in de fout tegen een piepklein clubje. Destijds, op 4 januari 1992, werd Arsenal in de derde ronde uitgeschakeld door Wrexham, dat uitkwam op het vierde niveau.

13.000 man hadden de avond van hun leven toen de onbeduidende gastheren uit Wales met 2-1 wonnen van de toenmalige landskampioen, met sterren als Tony Adams, David Seaman en Paul Merson in de gelederen.

De beelden, en dan met name de schitterende vrije trap van cultheld Mickey Thomas en de fascinerend lelijke shirts van Arsenal, zijn meer dan de moeite waard. 


De Engelse tabloid Daily Mail blikte vorige maand nog maar eens uitgebreid terug op dit memorabele duel, dat de boeken in is gegaan als 'een van de grootste reuzendodingen van de laatste jaren'. 

Grootste stunt in de historie van de FA Cup

In 2013 werd Wrexham-Arsenal door ESPN verkozen tot grootste stunt in de historie van de FA Cup.

Op plek twee eindigde de eliminatie van Coventry City, dat in 1989 een subtopper was op het hoogste niveau. In dat jaar werd de cupwinnaar van 1987 verrassend uitgeschakeld door een klein clubje. Een team dat voor eigen publiek speelde, in Zuid-Londen. En zijn thuiswedstrijden afwerkt op Gander Green Lane.

Inderdaad…Sutton United. (FOX Sports)