Amstel Gold Race laat Cauberg links liggen in finale
Amstel Gold Race laat Cauberg links liggen in finale - © ANP

Amstel Gold Race laat Cauberg links liggen in finale

15 februari 2017
De finale van de Amstel Gold Race ziet er dit jaar anders uit. De laatste beklimming van de Cauberg, die kort voor de finish in Vilt lag, is geschrapt.

Dat maakte Leo van Vliet, de koersdirecteur van de enige wielerklassieker die Nederland rijk is, woensdag bekend. De organisatie hoopt met de parcourswijziging het voorspelbare verloop te doorbreken.

Het peloton komt nog wel drie keer over de befaamde heuvel, maar de laatste keer gebeurt dat op 19 kilometer van de finish. “Met Roman Kreuziger, Philippe Gilbert, Michal Kwiatkowski en Enrico Gasparotto kende de Amstel Gold Race de afgelopen jaren ook fantastische winnaars.”

Open wedstrijd
“Desondanks was er na afloop steevast de discussie dat de koers te lang op slot zat omdat de Cauberg op 2 kilometer van de streep té bepalend zou zijn. We hopen op een meer open wedstrijd”, aldus Van Vliet.

 “Het zijn niet de organisatoren maar de renners en de ploegen die de koers maken”, meent Van Vliet. “Het is wel duidelijk dat de Cauberg nu minder doorslaggevend zal zijn.”

De Gold Race, inclusief een vrouwenversie, is op 16 april. Voor de vrouwen ligt de laatste beklimming van de Cauberg wel kort voor de finish.

De klassieker werd in het verleden zeventien keer gewonnen door een Nederlander. De laatste zege dateert echter alweer van 2001, toen Erik Dekker voor Lance Armstrong en de onlangs overleden Serge Baguet zegevierde. (FOX Sports/ANP)